Kleine man met groot hart

Posted on 7 november 2015

6


Het was een mooie, inspirerende en soms zelfs ontroerende middag in de Osse raadzaal. Pater Titus Brandsma werd, jaren na zijn dood, benoemd als ereburger van de stad Oss. Terecht natuurlijk. Niet alleen vanwege zijn grote verdiensten voor de stad Oss. Maar vooral ook voor wie hij was. Een kleine man met een groot hart.

Titus Brandsma was een bijzondere man. Zijn voorbeeld inspireert. Die inspiratie zit hem niet in zijn ongekende dadendrang. Niet vooral tenminste. Het zit hem ook niet alleen in zijn liefde voor het milieu, zijn ijver voor vrede en zijn inzet voor het onderwijs. Titus hield onbuigzaam vast aan gelijkwaardigheid. Hij verzette zich tegen iedere vorm van discriminatie. Tot zijn einde in Dachau aan toe.

Was Titus een heilige? Misschien. Was hij een held? Absoluut! In de woorden van professor Kees Waaijman: “Titus heeft zijn overtuiging doorleefd tot in de dood, met zijn leven ingestaan voor de waarden die hij beleed.” Titus was een kleine man met een groot hart. Zijn moreel kompas is een voorbeeld voor ons allemaal. Oss mag trots zijn op zo’n ereburger.

Unknown-1

 

Posted in: Uncategorized