Stikspel op scholen

Posted on 4 november 2015

0


De Telegraaf slaat alarm om een zogenaamd ‘stikspel’ dat kinderen op scholen spelen. “Leerlingen verstikken elkaar om een euforisch gevoel te krijgen zonder drugs in te nemen.” De Telegraaf is bang dat het spel een rage wordt. Wereldwijd schijnen er al meerdere slachtoffers te zijn gevallen.

Tsja, het is van alle tijden. Hurken, twee minuten hyperventileren en dan snel opstaan geeft hetzelfde effect. Toen ik op de basisschool zat werd dat spel ook al gespeeld. Het leek mij geen leuk spel eerlijk gezegd. Maar veel kinderen vermaakten zich kostelijk wanneer er op deze manier weer een klasgenoot ‘om ging’. Nieuwsgierigen probeerden het daarna zelf ook een keer.

Dit soort spelletjes zijn niet zonder risico. En dat is precies waarom kinderen ze zo leuk vinden. Het kan heel waardevol zijn om in de klas te spreken over risico’s in het algemeen en het gevaar van dit soort spelletjes in het bijzonder. En ik mag hopen dat de meeste ouders thuis het zelfde doen. Kinderen zoeken grenzen op en nemen risico’s. Dat hoort bij het volwassen worden. Voor ouders en leerkrachten is dat eng. Je wilt niet dat een kind iets overkomt. Samen praten helpt. En al te bezorgd zijn helpt niet.

Posted in: Uncategorized