Kick Out Zwarte Piet

Posted on 20 oktober 2015

10


Tegenstanders van Zwarte Piet, willen demonstreren tijdens de intocht van Sinterklaas in Meppel. De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) roept daartoe op. Ik had me voorgenomen nooit meer een stukje te schrijven over dit uitgekauwde onderwerp. Daar kom ik nu op terug.

Beste KOZP-leden, dat Zwarte Piet in de Sjors- en Sjimmievariant niet te handhaven is, dat begrijpt intussen bijna iedereen. Toch doet dat pijn. Sinterklaas is een onschuldig kinderfeest. En er is geen blanke Nederlander die daar ooit racistische motieven achter heeft gezocht. Toch, en dat moet ik toegeven, goede intenties zijn geen excuus voor mislukte daden. Als mensen zich oprecht gekwetst voelen, dan moeten aanpassingen mogelijk zijn. Voortschrijdend inzicht heet dat.

En die aanpassingen komen er. Het uiterlijk van Zwarte Piet verandert langzaam. Hij wordt meer en meer de Roetpiet die hij eigenlijk is. En links en rechts verschijnen zelfs Pieten met hele andere kleuren. Voor ouders is het erg wennen. Voor kinderen maakt het helemaal niks uit. Beste actiegroep KOZP, missie volbracht zou ik zeggen. Tel uw zegeningen. Geef mensen de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. En wees blij met wat u bereikt hebt.

U heeft er een paar jaar over gedaan. Maar langzaam is de publieke opinie gaan draaien. Van een ferm ‘Zwarte Piet moet blijven’, tot een meer coöperatieve houding. Dat was best bijzonder. Nederlanders zijn gehecht aan tradities. En ze houden er niet van om onterecht beticht te worden van racisme. Toch lijkt het er op dat uw doel bereikt wordt. Waarom u dan toch oproept om ook dit jaar te demonstreren tijdens de intocht van Sinterklaas is me een raadsel.

Beste actiegroep KOZP, denk even na. Breek niet af wat je langzaamaan bereikt hebt. Veel Nederlanders, ook ikzelf, vinden aanpassingen van tradities al moeilijk genoeg. Blijf dan niet drammen. Want dat wekt alleen maar wrevel. Je loopt het risico dat je in recordtijd afbreekt wat je aan begrip en medewerking hebt opgebouwd.

Posted in: Uncategorized