Don’t panic

Posted on 11 oktober 2015

3


Kennen jullie hem nog? Corporaal Jones uit ‘Dad’s Army’? Als meest ervaren lid van Captain Mainwarings clubje van soldaten op leeftijd kon de rest van ‘de schutters’ altijd op hem rekenen. Vooral als het spannend werd of iets helemaal mis dreigde te gaan. Dan was Jones op zijn best. Met rollende ogen en woest gebarend rende hij dan in kennelijke staat van opwinding rondjes door de kamer en herhaalde zijn mantra: “Don’t panic, i’m in charge.” 

Wanneer het spannend wordt dan is het belangrijk om de rust te bewaren en vooral geen olie op het vuur te gooien. Corporaal Jones was daar niet zo goed in. Hij deed zo’n beetje het omgekeerde. Dat was grappig. Want de goede man speelde een rol in een comedy. Wat mij betreft behoren de belevenissen van Mainwaring, Jones, Wilson en de rest van Dad’s Army tot de juweeltjes van Britse humor. Voor wat het waard is.

In de echte wereld is het niet zo grappig als mensen die leiding geven wild om zich heen gaan slaan en van alles lijken te doen om een moeilijke situatie verder uit de hand te laten lopen. Veel mensen maken zich zorgen over de komst van vluchtelingen. Van Haagse politici verwacht ik dan concrete oplossingen en pogingen de rust te bewaren. Oplossingen zie ik niet. En pogingen om de rust te bewaren al helemaal niet. Uit angst nog meer virtuele zetels te verliezen worden angsten juist aangewakkerd. Ik vind dat niet grappig. Ik vind dat gevaarlijk.

De dag nadat in het zwart geklede mannen met bivakmutsen op een noodopvang voor asielzoekers bestormden, las ik een interview met VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in de krant. “De toestroom van vluchtelingen vormt een acute bedreiging voor onze welvaartsstaat en onze sociale voorzieningen.” Oplossingen heeft hij ook. Zo wil Zijlstra de medische voorzieningen voor vluchtelingen versoberen. “Als mensen aandoeningen hebben of er is spoedeisende hulp nodig, dan helpen we hen gewoon. Maar plastische chirurgie, ooglidcorrecties, borstverkleiningen of -vergrotingen, een complete tandrenovatie. Dat soort zaken: echt niet.”

Van deze uitspraken heeft Zijlstra inmiddels spijt. Vooral ook omdat ze onjuist zijn. Ooglidcorrecties worden vanzelfsprekend ook nu niet vergoed. Ik begrijp best dat Zijlstra met zijn uitspraken Wilders de wind uit de zeilen wil nemen. Maar als het land in toenemende mate onrustig wordt en angst heeft voor de toekomst, dan zijn opiniepeilingen toch niet de eerste prioriteit van politici? Ik hoor Zijlstra, maar in gedachten zie ik Corporal Jones. “Don’t Panic, i’m in charge.”

 images

Posted in: Uncategorized