Ga toch fietsen

Posted on 23 september 2015

7


83% van de basisscholen heeft te maken met zaken die de verkeersveiligheid negatief beïnvloeden. Dat beweert Veilig Verkeer Nederland. Steeds meer ouders brengen hun kinderen met de auto naar school. “En ze parkeren het liefst zo dicht mogelijk bij school. Soms twee rijen dik.” Aan gemeenten wordt gevraagd maatregelen te treffen in de openbare ruimte of toezichthouders te sturen. En zo de veiligheid van kinderen te waarborgen.

Wel bijzonder eigenlijk. Blijkbaar halen ouders van kinderen levensgevaarlijke toeren uit om hun kroost zo dicht mogelijk bij de deur af te zetten. Daarbij brengen ze hun eigen en andermans kinderen in gevaar. En in plaats van elkaar aan te spreken op onvolwassen gedrag, moet de gemeente verkeersmaatregelen treffen. Dat is toch raar? Veilig Verkeer Nederland begint een campagne om kinderen met behulp van verkeersbrigadiers veilig de weg over te laten steken. Zou het niet beter zijn om een paar van die brigadiers in te zetten om ouders op hun verantwoordelijkheid aan te spreken?

Maar het kan nog gekker. Omdat ouders hun kinderen met de auto naar school toe brengen, leren ze niet meer fatsoenlijk te fietsen. Tegen de tijd dat ze zelfstandig naar school toe gaan hebben ze zo weinig fietservaring dat ze een gevaar op de weg vormen. Tot die conclusie komt de fietsersbond. Ouders willen hun kinderen zo lang mogelijk beschermen. Toch is dat niet verstandig. “Net als met zwemmen of autorijden moeten kinderen genoeg kilometers maken om het fietsen onder de knie te krijgen. Juist daarom is het belangrijk dat ouders hun kroost al op jonge leeftijd zelf naar school laten fietsen.”

Laat ik het boetekleed aantrekken. Meestal brengt mijn vrouw onze dochter naar school. Op de fiets gelukkig. En als ik haar al breng, dan meestal met de auto. Ik geloof toch dat ik daar iets aan moet doen.

Posted in: Uncategorized