Het hoofd koel en het hart warm

Posted on 18 september 2015

3


Wat is er aan de hand met ons? Een man rent het toilet van een trein op en laat een uur niets van zich horen. Niet alleen is dat een reden om een arrestatieteam uit te laten rukken. (Dat zou op zich nog wel begrijpelijk zijn.) Maar het is ook het grootste nieuwsitem op het Achtuurjournaal. Inclusief een correspondent ter plaatse om het incident ‘te duiden’. Is dat niet een klein beetje overdreven? En maakt dat mensen niet onnodig banger dan ze al zijn?

Bange mensen denken niet helder meer na. En dat leidt tot ongelukken. Niet zo lang geleden werd een man zo hardhandig overmeesterd dat hij er aan stierf. De man had ‘voor de grap’ geroepen dat hij een wapen had. Gespannen mensen kunnen daar niet mee lachen. In dit geval met grote gevolgen. In Amerika schijnt de politie uit voorzorg zo’n beetje te schieten op alles wat beweegt. “Je weet tenslotte maar nooit.”

Angst is de sterkste emotie die er is. Wie de verkiezingen wil winnen, maakt gebruik van die kennis en stookt smeulende gevoelens van angst op tot een gevaarlijk heet vuur. Social Media en blijkbaar zelfs het Achtuurjournaal maken het karwei verder af. Zijn er in Den Haag eigenlijk nog politici die het hoofd koel houden en een land willen regeren? Of regeren nu echt alleen de opiniepeilers van Maurice de Hond?

In de jaren zeventig werd Duitsland geteisterd door de Rote Armee Fraction. De angst voor terreur hield heel Duitsland in haar greep.  Bondskanselier Helmut Schmidt deed na een brute moord en een gijzeling wat van hem verwacht mocht worden. Hij sprak het volk toe en hield een indrukwekkende toespraak. Kijk dat filmpje! “Terreur heeft tot doel onze rechtsstaat te ondermijnen. En zal daar nooit in slagen. Terrorisme heeft geen toekomst. En Duitsland zal NOOIT wijken voor terreur.”

“Wees niet bang.” Met die woorden groette Paus Johannes Paulus II de menigte bij zijn aantreden. Dat waren toen en dat zijn nu hele wijze woorden. Wees niet bang is geen geruststelling. Het is geen ontkenning van de gevaren die er wel degelijk zijn. Het is een opdracht het hoofd koel en het hart warm te houden in moeilijke tijden. Daar kunnen onze politici in Den Haag nog wat van leren.

Posted in: Uncategorized