Vluchtelingen helpen

Posted on 6 september 2015

2


“Volgens het COA is er meer structuur nodig bij acties voor vluchtelingen.” Dat schrijft de Volkskrant. Heel veel mensen willen vluchtelingen helpen. Maar niet alle hulp is even nodig en even effectief. “We zitten vooral te wachten op initiatieven waarmee mensen zich welkom voelen.”

Nederland is een gastvrij land. Wij hebben een lange traditie van opnemen en helpen van vluchtelingen. De beelden van vluchtelingen op Griekse eilanden, in vrachtwagens of lopend langs de snelweg maken veel indruk. En foto’s van een verdronken peuter op een strand laten niemand onberoerd. Wie nu niet wil helpen, is blind of harteloos. Dat lijken veel mensen te vinden. De telefoon bij Vluchtelingenwerk en het COA staat roodgloeiend.

Lang niet alle mensen die asiel aanvragen zullen mogen blijven. Maar de realiteit is wel dat een groot deel nooit meer weg zal gaan. Het is fijn dat mensen uit de goedheid van hun hart knuffelberen, speelgoed en andere dingen willen geven. Maar echt helpen doet dat niet. Als we vluchtelingen die klaar zijn met vluchten echt willen helpen, dan maken we ze zo snel mogelijk wegwijs in ons land. Dan leren we ze onze taal en onze gebruiken. En dan geven we ze een zinvolle dagbesteding. Daar moeten we niet mee wachten. Dat kan meteen. En daar kan iedereen bij helpen.

Met inburgeren kun je niet vroeg genoeg beginnen. Dat is op de eerste plaats natuurlijk een verantwoordelijkheid van de nieuwe Nederlander zelf. Maar echt inburgeren leer je niet op school. Dat doe je in contact met je nieuwe landgenoten. En ook die landgenoten hebben een verantwoordelijkheid. Het zou geweldig zijn als de overweldigende hoeveelheid mensen die nu aangeven een vluchteling te willen helpen, ook op de middellange termijn oog zou hebben voor mensen die klaar zijn met vluchten. En voor alle andere Nederlanders geldt hetzelfde.

Echte liefde en medemenselijkheid koop je niet af met het overmaken van wat euro’s op de rekening van een goed doel. En ook niet door mensen een woning te geven en verder met rust te laten. Voormalige vluchtelingen zijn niet wezenlijk anders dan welke nieuwe buurman of -vrouw ook. Ze hebben behoefte aan contact. (Ook als ze dat moeilijk vinden.) En soms is het nodig om je nieuwe buren duidelijk te maken hoe ‘we’ in Nederland proberen samen te leven. Met nieuwe buren maak je kennis. En soms maak je afspraken zodat het wonen voor iedereen prettig blijft.

Het is prachtig dat zoveel Nederlanders vluchtelingen willen helpen. En echt helpen doe je wat mij betreft met echte aandacht en betrokkenheid. Ga eens een bakje koffie drinken met je nieuwe buren. En maak afspraken over de manier van samenleven in de straat. Inburgeren is niet eenvoudig. Zeker niet als je hebt moeten vluchten voor je leven. Juist dan heb je hulp nodig. Het beetje dat de gemeente, de politie, de woningbouwvereniging of stichting Vluchtelingenwerk kunnen doen is niet genoeg. Een veilige samenleving maken we samen.

Posted in: Uncategorized