Noodopvang voor vluchtelingen in Oss

Posted on 8 september 2015

7


In Nederland komen steeds meer vluchtelingen. Alle beschikbare opvangmogelijkheden die het COA heeft zijn op. We willen vluchtelingen niet op straat laten slapen. Daarom zoekt het COA met spoed plaatsen waar vluchtelingen tijdelijk kunnen worden opgevangen. Dat kunnen sporthallen zijn. Maar ook kantoorpanden zoals het leegstaande belastingkantoor in Oss.

Het COA heeft gevraagd of de gemeente Oss mee wil werken aan de noodopvang van ongeveer 300 vluchtelingen in het voormalige belastingkantoor. Vandaag heeft het college daar ja tegen gezegd. Wij vinden het onze morele plicht om te doen wat menselijkerwijs gedaan moet worden. Niet omdat we het per se leuk vinden. Maar omdat we vinden dat mensen die huis en haard hebben achtergelaten niet op straat hoeven te slapen.

Noodopvang is geen luxe voorziening. Slechts het hoognodige zal aanwezig zijn. En het is een tijdelijke voorziening. We hebben besloten mee te werken aan een bestuursovereenkomst met het COA voor een jaar. Buurtbewoners zijn geïnformeerd. Er is een e-mailadres geopend zodat mensen vragen kunnen stellen. En komende vrijdag is er een informatiebijeenkomst voor belangstellenden. Goede informatie is belangrijk. Ook om misverstanden te voorkomen.

Veel mensen willen vluchtelingen helpen. Dat is mooi. Maar het is wel belangrijk dat dat professioneel en goed georganiseerd wordt. Mensen die willen helpen kunnen mailen naar ikwilietsdoenvoorvluchtelingen@oss.nl. De (nood)opvang van vluchtelingen is geen kleinigheid. Maar het is menselijkerwijs wel nodig. Oss is een sociale gemeente. We hebben een naam en een traditie hoog te houden. Een traditie waar we trots op zijn. Ik hoop en verwacht dat we dat met zijn allen waar kunnen maken.

Posted in: Uncategorized