Onbewezen zin of bewezen onzin

Posted on 3 september 2015

1


De mens wil besodemieterd worden. Dat was altijd al zo. En dat lijkt zeker niet minder te worden. Door onze hoge eisen zijn we kwetsbaar geworden voor partijen die ons onzin willen verkopen. Dat vitaminepreparaten vooral helpen bij het produceren van dure urine wisten we al. Nu blijkt overgevoeligheid voor gluten in de meeste gevallen ook niet aantoonbaar.

Het is bijna grappig. Maar het merendeel van de psychologische studies lijkt gebaseerd op drijfzand. Dat schrijft de Volkskrant. Zo’n 60 tot 65 procent van de studies levert wezenlijk andere uitkomsten op, als de experimenten waarop ze zijn gebaseerd worden herhaald met andere proefpersonen. Zelf durf ik dan ook best een psychologische stelling aan. Een mooi verhaal verkoopt waarschijnlijk beter dan de nuchtere waarheid.

Het internet staat bol van reclame voor producten die niet kunnen werken. Ik sloot laatst een abonnement af bij een fitnessclub. Met behulp van Google’s ondoorgrondelijke logaritmen, verschenen er opeens advertenties van bedrijven die plantaardige middelen aanboden waardoor ik er ge-ga-ran-deerd binnen vijf weken uit zou zien als de Hulk. En dat zonder training.

Allerhande dieet trends, ze werken geen van allen. Bij veel huishoudens staat een sapcentrifuge op het aanrecht. Want een beetje detoxen kan toch zeker geen kwaad? Een nuchtere kijk op sapvasten leert iets anders. De mens wil besodemieterd worden. Het is al langer bekend dat een placebo (een niet werkend stofje in de vorm van bijvoorbeeld een pil) vaak net zo goed werkt als het echte medicijn. Dat heet het placebo effect. Het blijkt nog mooier. Het placebo-effect werkt zelfs wanneer de patiënt weet dat hij een nepmedicijn krijgt.

Mijn voorzichtige conclusie? Al staan de kranten barstensvol van de bewezen onzin van vitaminepreparaten, glutenvrije producten en sapcentrifuges, men zal ze blijven aanschaffen. En misschien kan dat ook geen kwaad. Je gaat je er vast beter door voelen. Ook al weet je donders goed dat je besodemieterd wordt. De mens is een wonderlijk wezen.

Posted in: Uncategorized