Vluchtelingen in de eigen regio selecteren

Posted on 27 augustus 2015

3


Soms ben ik verbaasd hoe naïef enorm intelligente mensen kunnen zijn. Neem Eurocommissaris Timmermans. Hij wil dat vluchtelingen in de eigen regio worden geselecteerd. “Als ze recht hebben op asiel, moeten wij er zelf voor zorgen dat ze legaal en veilig naar Europa komen. “Zo blijven ze uit de handen van mensensmokkelaars.”

Als de wereld zou werken volgens de ijzeren logica van Timmermans, dan waren oplossingen simpel. Veel arbeidsmigranten komen uit Bangladesh, Pakistan, Marokko en Zuid-Afrika. Zij willen wel naar Europa. Maar zij zullen vrijwel nooit een status krijgen. En denkt Timmermans echt dat afgewezen asielzoekers uit een regio terug naar huis gaan wanneer ze door een Europeaan op een Libisch strand te horen hebben gekregen dat ‘het ‘m in Europa niet gaat worden’?

Timmermans heeft meer ideeën. We moeten vluchtelingen eerlijker over Europa verdelen. “Want Oost-Europa neemt nauwelijks vluchtelingen op. En Zuid-Europa voelt zich in de steek gelaten.” Tja, mijnheer Timmermans, was de wereld maar zo maakbaar. Vluchtelingen (en arbeidsmigranten) maken zelf wel uit waar ze heen vluchten. Mensen willen graag een beter leven voor zichzelf en hun naasten. En neem ze dat maar eens kwalijk. Om praktische redenen komen ze aan in Zuid-Europa. En om even praktische redenen willen ze zo snel mogelijk naar Noordwest-Europa.

Maar in een paar zaken heeft Timmermans gelijk. Volgens Timmermans moet er snel een gezamenlijk asielbeleid komen. En moeten de gemaakte afspraken worden nagekomen. Bovendien moet de controle aan de buitengrenzen flink worden verbeterd. Timmermans: “Alle EU-landen voelen inmiddels de urgentie van de problemen. En er wordt vooruitgang geboekt bij de aanpak ervan.” Ik ben benieuwd.

Posted in: Uncategorized