Boze migranten

Posted on 25 augustus 2015

11


In Milaan gingen boze migranten de straat op. Ze riepen “Documenten, documenten” en eisten betere huisvesting en een werkvergunning. Heel veel Afrikanen komen met bootjes naar Europa om te werken. Ze willen een beter leven en denken dat in Europa te vinden. De meesten mogen niet blijven en ook niet werken. Dat gaat fout natuurlijk.

Mensen die willen werken voor een beter leven, noemen we arbeidsmigranten en geen vluchtelingen. Ik neem die mensen niets kwalijk. Hoeveel Europeanen zijn niet geëmigreerd omdat ze een beter leven wilden opbouwen? Maar Europa kan en wil geen honderdduizenden arbeidsmigranten per jaar opvangen. En eenmaal binnen gaan ze niet meer weg natuurlijk.

Binnen Europa zwerven duizenden en duizenden mensen die in principe kansloos zijn. In Milaan nemen ze daar geen genoegen mee natuurlijk. Ze hebben fors geïnvesteerd om hier te komen. Ze willen iets van hun leven maken en nu ze hier zijn dreigen hun dromen in duigen te vallen. Terugkeren is voor hen geen reële optie. En dus is het een kwestie van tijd voor ze hun ‘rechten’ op zullen eisen.

Europeanen zijn rijk. Afrikanen vaak niet. Afrikanen hebben ook internet en televisie. Logisch dat ze hier willen wonen en werken. En logisch dat ze daar vrijwel alles voor over hebben. We kunnen er lang en breed over praten. Maar er zijn maar een paar opties. Honderdduizenden rechteloze mensen die rondzwerven, lijkt me om heel veel redenen niet wenselijk. Oppakken en terugsturen erg moeilijk. Dan blijven er twee keuzes over. Niet binnen laten of ze de kans geven op een eerlijke manier hier iets van hun leven te maken. En dat laatste zal erg moeilijk blijven.

Posted in: Uncategorized