Werkstraf voor vrouw die juf de keel dicht kneep

Posted on 21 augustus 2015

3


Juf Annemarie van basisschool De Toonladder uit Zwolle, werd begin dit jaar op een vol schoolplein door een boze moeder bij haar keel gegrepen. De juf zou direct in elkaar zijn gezakt. De boze moeder heeft nu een taakstraf gekregen. En ze mocht een maand niet op school komen. Het is de vraag of juf Annemarie ooit weer voor de klas kan staan. Dat meldt het Brabants Dagblad.  

De moeder vloog de juf aan omdat deze haar 11-jarige kind eerder die dag te hardhandig bij de arm zou hebben gepakt. Dat moeder daar een straf voor krijgt lijkt me helder. Of een taakstraf voldoende straf is voor de moeder weet ik niet. De rechter vindt van wel. En daar zullen we het mee moeten doen. Maar wat mij onverteerbaar lijkt is dat moeder na een maand weer vrolijk over het schoolplein loopt om haar kinderen op te halen. Wat geeft dat voor beeld bij kinderen, ouders en leraren die getuige waren van het incident?

Fysieke agressie richting leraren komt niet vaak voor gelukkig. Maar het komt wel vaker voor dat ouders verhaal halen op school. En veel scholen vinden het moeilijk daar op een goede manier mee om te gaan. Ouders die ‘een beetje druk zetten’ krijgen veel aandacht. Sommige schooldirecteuren hebben daar bijna een dagtaak aan. En zulke ouders krijgen wat mij betreft te vaak hun zin. Waarom reageren sommige ouders (verbaal) agressief? Omdat het kan en omdat het werkt.

Om op een professionele manier je werk te kunnen doen mag een leraar of wie dan ook geen enkele druk of dreiging ervaren. Hoe moeten we omgaan met agressieve ouders? We moeten helemaal niet omgaan met agressieve ouders! Dat werkt namelijk ontwrichtend voor de gemeenschap die een school moet zijn. Wie zich niet normaal kan gedragen heeft op een school niets te zoeken. En wie op een vol schoolplein een juffrouw naar de keel vliegt al helemaal niet. Kunnen leerkrachten van De Toonladder nog professioneel omgaan met deze vrouw? Ik denk het niet. Probeer het dan ook niet.

Posted in: Uncategorized