Dat was een interessante discussie met een medewerker van de woningbouwvereniging. Een groot gezin geeft overlast voor de buren. Niet al hun afval lijkt in de daar voor bestemde kliko te passen. Een deel belandt er naast. En dat gaat stinken. Buren vinden dat niet leuk. En dus vraagt de woningbouwvereniging de gemeente om een extra kliko voor het gezin. Tot zover geen enkel probleem.
Iedereen mag een extra kliko aanvragen bij de gemeente. Maar daar moet wel voor worden betaald. Het gezin wil best een extra kliko. Maar zit niet te wachten op extra kosten. De woningbouwvereniging vraagt de gemeente om een oplossing. “Want de huidige situatie is erg vervelend voor de buren in verband met stankoverlast.” Voor mij is het eenvoudig. Ieder huishouden is verantwoordelijk voor zijn eigen afval. En het op de grond gooien van afval dat niet in de kliko past mogen we niet accepteren.
Wie er voor kiest veel kinderen te krijgen, kiest ook voor extra kosten. Natuurlijk ontvang je meer kinderbijslag. Maar er zullen meer luiers, kleren en bijvoorbeeld maaltijden gekocht moeten worden. En dat kost geld. Dat overkomt je niet. Daar kies je voor. Als er financiële ondersteuning van de gemeente nodig is, dan is ook dat binnen bepaalde grenzen mogelijk. Misschien zelfs voor een extra kliko. Maar het op de grond gooien van huisvuil is geen financieel probleem. Dat is vooral een gedragsprobleem. Zo zie ik het althans.
wim slebus
19 augustus 2015
Zo is het maar net! Volledig eens!
Peter Fransen
19 augustus 2015
Goed punt, René! Je zit helemaal op het goede spoor. Als overal zo werd gedacht over dit soort problematiek, zou dat een hoop gedoe schelen en duidelijkheid scheppen.
Dorenda
19 augustus 2015
Helemaal mee eens. En kritisch kijken naar het scheiden van afval, kan vaak ook nog veel ruimte in de kliko opleveren.
Dirk K. (BeterOss)
19 augustus 2015
René, helemaal eens met jou stelling. Het op de grond gooien of op andere plekken ontzorgen van huisvuil in ‘blikvanger’ of het openbaar groen is geen financieel probleem maar een gedragsprobleem. Wat ik den wel weer ‘oké vind’ is het bijvullen van halflege groene kliko’s met blad, als deze toch al aan de straat staan.
Dat geeft wel problemen als gemeentes op gewicht afrekenen. OF gemeentes denken om boetes te moeten uitdelen, aan eigenaars van kliko’s de zogenaamd niet netjes hebben gescheiden… http://bit.ly/1E2KXwN
jody
19 augustus 2015
Dat klopt helemaal ieder heeft zich aan de regels te houden ook een groot of klein gezin.
annelies
22 augustus 2015
ik ben het gedeeltelijk eens. het gezin kan wel een goed inkomen gehad hebben en alles goed kunnen betalen, door omstandigheden (ziekte, baan kwijt, ongeval of wat dan ook) ineens in de schulden komen, vaste lasten nog maar net kunnen betalen waardoor hun die extra kliko niet meer kunnen betalen. dat zijn omstandigheden waar iedereen in kan komen door gebeurtenissen. feit blijft dat het afval weg moet en dat ze aan die ene kliko niet voldoende hebben. net wat de andere zeggen apart inzamelen, klein maken, bij buren in de container doen als die aan de weg staan, grofvuil weg brengen zijn idd opties om de overlast voor de buurt te verminderen.