Gedragsprobleem of financieel probleem?

Posted on 18 augustus 2015

6


Dat was een interessante discussie met een medewerker van de woningbouwvereniging. Een groot gezin geeft overlast voor de buren. Niet al hun afval lijkt in de daar voor bestemde kliko te passen. Een deel belandt er naast. En dat gaat stinken. Buren vinden dat niet leuk. En dus vraagt de woningbouwvereniging de gemeente om een extra kliko voor het gezin. Tot zover geen enkel probleem.

Iedereen mag een extra kliko aanvragen bij de gemeente. Maar daar moet wel voor worden betaald. Het gezin wil best een extra kliko. Maar zit niet te wachten op extra kosten. De woningbouwvereniging vraagt de gemeente om een oplossing. “Want de huidige situatie is erg vervelend voor de buren in verband met stankoverlast.” Voor mij is het eenvoudig. Ieder huishouden is verantwoordelijk voor zijn eigen afval. En het op de grond gooien van afval dat niet in de kliko past mogen we niet accepteren.

Wie er voor kiest veel kinderen te krijgen, kiest ook voor extra kosten. Natuurlijk ontvang je meer kinderbijslag. Maar er zullen meer luiers, kleren en bijvoorbeeld maaltijden gekocht moeten worden. En dat kost geld. Dat overkomt je niet. Daar kies je voor. Als er financiële ondersteuning van de gemeente nodig is, dan is ook dat binnen bepaalde grenzen mogelijk. Misschien zelfs voor een extra kliko. Maar het op de grond gooien van huisvuil is geen financieel probleem. Dat is vooral een gedragsprobleem. Zo zie ik het althans.

Posted in: Uncategorized