Maar wat als het jouw kind overkomt?

Posted on 16 augustus 2015

4


Jij hebt makkelijk praten. Dat lijkt een reageerder op mijn laatste blog te denken. “Ieder slachtoffer is er een teveel. Het zal jouw kind maar wezen of niet, René, dan praat je wel anders.” De reageerder heeft gelijk. En ook weer helemaal niet. Als iemand mijn kind iets aan zou doen, dan ben ik tot alles in staat. Ook tot hele onjuiste en onverstandige dingen. Het is niet verstandig een mening alleen vanuit het perspectief van het slachtoffer te vormen.

In 1988 nam de democratische presidentskandidaat Dukakis het op tegen de republikein Bush sr. Het was algemeen bekend dat Dukakis een groot tegenstander van de doodstraf was. Tijdens een debat kreeg hij de vraag of dat nog steeds zou zijn als zijn eigen vrouw verkracht en vermoord zou worden. Dukakis was duidelijk. Zelfs dat zou zijn mening niet veranderen. Dukakis werd vervolgens vakkundig weggezet als een emotieloze slappeling. Bush won de verkiezingen.

Wie het perspectief van het slachtoffer kiest, neemt een populair standpunt in. Maar daarom is het nog niet per se een juist standpunt. Dukakis had gelijk. Eigenlijk zou geen zinnig mens voor de doodstraf kunnen zijn. Maar hij had ook ongelijk. Als iemand mijn vrouw zou verkrachten en vermoorden, dan zou ik bij wijze van spreken de doodstraf hoogst persoonlijk uit willen voeren. Daarom is het slachtoffer ook geen aanklager, rechter of beul.

In mijn laatste blog betoogde ik dat politie en instellingen natuurlijk fouten maken, maar dat incidenten helaas ook niet altijd te voorkomen zijn. De reageerder heeft gelijk. Ieder slachtoffer is er een teveel. En als mijn kind iets zou overkomen, dan riep ik waarschijnlijk om het hardst dat er meer regels, zwaardere straffen en meer maatregelen moesten komen. Maar daarmee had ik nog geen gelijk gehad. Het is niet verstandig een mening alleen vanuit het perspectief van het slachtoffer te vormen.

Posted in: Uncategorized