Blunderende politie?

Posted on 15 augustus 2015

6


Na de moord op Linda van der Giessen trok de politie direct het boetekleed aan. De politie wist al enige tijd dat de ex van Van der Giessen haar bedreigde. En het was ook bekend dat hij een vuurwapen had. Als de politie direct had ingegrepen, dan was de moord te voorkomen geweest. Terecht dus dat de politie meteen toegaf dat ze het gevaar niet goed had ingeschat. Zwaardere conclusies zou ik voorlopig niet durven trekken.

Peter R. de Vries durft dat wel. Bij Jinek gaat hij helemaal los: “Het is schering en inslag dat de politie bij dit soort zaken niet optreedt. Het politieloket is tegenwoordig een afpoeiercentrale.” Volgens De Vries is de politie niet in staat om dit soort zaken fatsoenlijk op te pakken. “Er zijn tienduizenden andere zaken waarin de politie niets doet.” De Vries insinueert dat moorden als op Van der Giessen te voorkomen zijn, als de politie bij die ‘tienduizenden andere zaken’ wel in zou grijpen.

Volgens het kennisinstituut Movisie zijn jaarlijks 200.000 mensen slachtoffer van (evident) huiselijk geweld. En krijgt de politie zo’n 90.000 meldingen van incidenten en bedreigingen per jaar. Dat de politie dus een inschatting moet maken wanneer politie-ingrijpen noodzakelijk is, klopt. En het blijkt dat dat niet altijd goed gaat. Maar het is ook een illusie net te doen alsof alles te voorkomen zou zijn wanneer de politie maar vaker in zou grijpen.

Ergens is het voorspelbaar. Bij incidenten binnen de jeugdzorg gebeurt het zelfde. Als een kind iets wordt aangedaan, dan rijst direct de vraag waarom er niet is ingegrepen. En waarom een kind bijvoorbeeld niet uit huis is geplaatst. Dat is begrijpelijk natuurlijk. Maar er komen vele tienduizenden zorgmeldingen per jaar binnen. Gelukkig wordt niet bij iedere melding het volledige register aan maatregelen losgetrokken. Meestal gaat dat goed. En soms gaat dat helaas helemaal fout.

Het is uitstekend dat er, na de moord op Van der Giessen, onderzocht wordt waar het fout is gegaan. En het is goed te leren van die conclusies uit dat onderzoek. Want net als de jeugdzorg maakt de politie soms fouten. En soms hebben die fouten verschrikkelijke gevolgen. Maar helemaal te voorkomen zijn incidenten niet. En ik vind het goedkoop scoren van De Vries om te insinueren dat dat wel zo is.

Posted in: Uncategorized