Na de moord op Linda van der Giessen trok de politie direct het boetekleed aan. De politie wist al enige tijd dat de ex van Van der Giessen haar bedreigde. En het was ook bekend dat hij een vuurwapen had. Als de politie direct had ingegrepen, dan was de moord te voorkomen geweest. Terecht dus dat de politie meteen toegaf dat ze het gevaar niet goed had ingeschat. Zwaardere conclusies zou ik voorlopig niet durven trekken.
Peter R. de Vries durft dat wel. Bij Jinek gaat hij helemaal los: “Het is schering en inslag dat de politie bij dit soort zaken niet optreedt. Het politieloket is tegenwoordig een afpoeiercentrale.” Volgens De Vries is de politie niet in staat om dit soort zaken fatsoenlijk op te pakken. “Er zijn tienduizenden andere zaken waarin de politie niets doet.” De Vries insinueert dat moorden als op Van der Giessen te voorkomen zijn, als de politie bij die ‘tienduizenden andere zaken’ wel in zou grijpen.
Volgens het kennisinstituut Movisie zijn jaarlijks 200.000 mensen slachtoffer van (evident) huiselijk geweld. En krijgt de politie zo’n 90.000 meldingen van incidenten en bedreigingen per jaar. Dat de politie dus een inschatting moet maken wanneer politie-ingrijpen noodzakelijk is, klopt. En het blijkt dat dat niet altijd goed gaat. Maar het is ook een illusie net te doen alsof alles te voorkomen zou zijn wanneer de politie maar vaker in zou grijpen.
Ergens is het voorspelbaar. Bij incidenten binnen de jeugdzorg gebeurt het zelfde. Als een kind iets wordt aangedaan, dan rijst direct de vraag waarom er niet is ingegrepen. En waarom een kind bijvoorbeeld niet uit huis is geplaatst. Dat is begrijpelijk natuurlijk. Maar er komen vele tienduizenden zorgmeldingen per jaar binnen. Gelukkig wordt niet bij iedere melding het volledige register aan maatregelen losgetrokken. Meestal gaat dat goed. En soms gaat dat helaas helemaal fout.
Het is uitstekend dat er, na de moord op Van der Giessen, onderzocht wordt waar het fout is gegaan. En het is goed te leren van die conclusies uit dat onderzoek. Want net als de jeugdzorg maakt de politie soms fouten. En soms hebben die fouten verschrikkelijke gevolgen. Maar helemaal te voorkomen zijn incidenten niet. En ik vind het goedkoop scoren van De Vries om te insinueren dat dat wel zo is.
Wim Slebus
15 augustus 2015
Ach René, helemaal eens en wie neemt Peter R. de Vries nog serieus?
Henk Verhagen
15 augustus 2015
Je hebt een punt René. Misschien is er hoop op meer politiebeschikbaarheid, maar dan moeten voetbalsupporters zich voorbeeldiger gaan gedragen. Voetbal kijken, feestje bouwen (of niet) en dan naar huis. Geen politie bij nodig. Dat scheelt de sterke arm 300.000 mensuren inzet/jaar. Voor andere zaken te benutten. Dus …
agnesvandegrachtA
15 augustus 2015
Vreemd is dat. Als jeugdzorgdeskundigen aangeven dat de situatie echt heel erg in de jeugdzorg, dan zijn er leken die denken dat het niet waar kan zijn en dat het wel mee valt. Ook al blijkt uit elk onderzoek weer hoe erg het in werkelijkheid is en dat het standaard is dat jeugdzorginstanties vreselijk falen.
Als het over de politie gaat is Peter R. de Vries toch echt een deskundige. Hij is niet de enige die over de politie aan de bel trekt, het is bekend dat aangiften heel vaak niet op worden genomen. Het is bekend dat de politie vele fouten maakt in rapportages, vaak gewelddadig is en dat er veel racisme in het politiecorps is.
Maar nu overdrijft Peter R. de Vries? Omdat de goegemeente lekker wil slapen en wethouders graag pretenderen dat het wel mee valt. Dus de boodschappers krijgen vanaf nu de schuld?
In de jeugdzorg was dat al zo. Zo kreeg de voormalige Nationale Ombudsman van de minister op zijn kop toen hij aankaartte dat de jeugdzorg een ‘gedragsstoornis had’. Ook hebben steevast journalisten het gedaan of liegen de ouders en de kinderen. Al blijkt uit alle onderzoeken weer (Raad voor de Veiligheid, Inspectie, Kinderombudsman etc) dat de verhalen van de ouders en kinderen structureel zijn.
Wie is er hier nou te gemakkelijk? Politici en electoraat die graag de vingers in de oren stoppen, veinzen dat het wel mee zal vallen om de lieve vrede te bewaren? Of deskundigen die blijven zeggen dat er zaken heel erg grondig fout zijn in Nederland. Met stip uiteraard op een de jeugdzorg, maar de politie kan er ook wat van.
En dan zijn politici ook nog verbaasd dat burgers zich niet serieus genomen worden en hen niet meer vertrouwen? Terwijl dat nogal logisch is als grote problemen bij overheidsinstanties – problemen waar niet zelden de dood op volgt – maar niet worden aangepakt en het voor de burgers maar niet beter wordt.
Ardy van de Louw
15 augustus 2015
En een moeder met verantwoordelijksgevoel, zou eens moeten nadenken met wie ze haar kind in aanraking brengt. Ik vind het afschuwelijk wat er is gebeurd. Maar dit kind moet hier mee verder. En dat wordt nu ook een zaak van ‘instanties’.
jody
15 augustus 2015
En ik vind het goedkoop scoren van De Vries om te insinueren dat dat wel zo is.
Hoezo zijn jullie wel deskundige dus ook al niet, ieder slachtoffer is er een te veel het zal je kind maar wezen of niet Rene dan praat je wel anders.