Mark Rutte mag les blijven geven

Posted on 9 augustus 2015

2


Mark Rutte mag les blijven geven. En dat terwijl hij geen lesbevoegdheid heeft. Voor hem maakt staatssecretaris Dekker graag een uitzondering. Zolang hij tenminste lesgeeft onder toezicht van een bevoegde docent. Dat is toch wel mooi van Dekker. Net alsof Max Verstappen alleen maar auto kan rijden zolang er iemand naast hem zit.

Lesgeven zonder bevoegdheid blijft een moeilijk punt. Aan de ene kant wil je natuurlijk dat iedere docent zijn of haar bevoegdheid haalt. Aan de andere kant weten we dat er voor bepaalde vakken gewoon niet genoeg bevoegde leraren zijn. En aan de ene kant weten we dat het hebben van een bevoegdheid geen garantie is dat een docent ook les kan geven. En aan de andere kant is ook duidelijk dat lesgeven geen zaak is voor amateurs.

Ik ben het wat dit betreft wel met Sander Dekker eens. Lesgeven zonder bevoegdheid is in principe geen goede zaak. Natuurlijk moet het mogelijk blijven dat mensen met veel praktijkervaring onbevoegd lesgeven. Als een leerling les kan krijgen van een minister president of een topwetenschapper, dan heeft dat meerwaarde. Maar lesgeven is een ambacht dat je er niet zomaar even bij kunt doen. En, net als bij elk ander beroep, is het volgen van een relevante studie wel noodzakelijk.

Toch wil ik wat kanttekeningen plaatsen bij hetgeen Dekker beweert. Allereerst moet hij er wel voor zorgen dat voldoende studenten überhaupt voor de klas willen staan. Want als er niet voldoende studenten tot docent worden opgeleid, hoe zorgt een school er dan voor dat er alleen bevoegde docenten voor de klas staan? Bovendien weet ik nog al te goed hoe mijn lerarenopleiding er na de universiteit uit zag. Dat was ronduit treurig! En volgens de geruchten is de kwaliteit sinds die tijd niet exponentieel toegenomen.

Maar ronduit grappig wordt het wanneer Dekker hardop beweert dat premier Rutte les mag blijven geven omdat hij onder toezicht staat van een ‘wel bevoegde docent’. Ik meen me te herinneren dat Johan Cruijff ooit weigerde deel te nemen aan de cursus trainer betaald voetbal, omdat er in Zeist niemand rondliep die hem iets zinnigs bij kon brengen. Van iemand als Cruijff hebben we te accepteren dat hij waarschijnlijk gelijk had. Ik weet dat Cruiff de uitzondering is die de regel bevestigt. Maar zou het niet helpen als Dekker niet alleen hamert op het hebben van een bevoegdheid? En dat hij wat meer nadruk legt op de kwaliteit van de lerarenopleiding. En vooral op het interesseren van de beste studenten voor het mooiste en belangrijkste beroep dat er is?

Posted in: Uncategorized