Grenzen dicht!

Posted on 3 augustus 2015

3


Catherine Keyl krijgt er flink van langs op social media. Volgens haar moeten de grenzen dicht. En daar is niet iedereen het mee eens. Keyl: “Ik denk dat we gewoon met z’n allen tot een beslissing moeten komen, namelijk dat Europa gewoon dicht moet voor die enorme hoeveelheid vluchtelingen, want ons hele sociale bestel staat op kraken.” 

Van de feiten is ze niet goed op de hoogte. Keyl: “Als ik lees dat een heel groot deel van de bijstandskeringen worden opgeëist door Somaliërs, denk ik, waarom moeten we gaan betalen voor Somaliërs, die wel 10.000 euro hebben om hier naartoe te komen?” Grote flauwekul natuurlijk. Het aandeel Somaliërs in de bijstand is hooguit een paar procent. En niet elke vluchteling komt via mensensmokkel deze kant op.

Voor- en tegenstanders van het sluiten van grenzen buitelen over elkaar heen. En beiden hebben helaas een punt. Wie de beelden ziet van asielzoekers bij Calais, kan niet ontkennen dat we in Europa een probleem hebben. En hetzelfde geldt voor bootvluchtelingen in Griekenland en Italië. Aan de andere kant zijn die aantallen niet zo groot dat we er (in economische zin) echt last van hebben. En hoewel het aandeel van Somaliërs in de bijstand niet groot is, hebben wel heel veel Somaliërs een bijstandsuitkering.

Ik heb een gruwelijke hekel aan ongenuanceerde uitspraken over vluchtelingen. Vluchten doe je echt niet voor de lol. En de manier waarop Keyl haar mening verwoordt, vind ik gewoon stuitend. Maar we lossen het probleem niet op door Keyl op social media belachelijk te maken vanwege haar gebrek aan feitenkennis. En ook niet door het probleem te bagatelliseren. Want, al vangt ook nu al de regio het overgrote deel van de vluchtelingen op, Europa kan (wil) geen honderdduizenden extra mensen opvangen.

We zijn in Europa veel en veel rijker dan in Afrika. En het is hier veilig bovendien. Mensen zullen blijven komen. Omdat ze moeten vrezen voor hun leven. Of omdat ze een menswaardig bestaan willen opbouwen. Ik geef die mensen groot gelijk. Ja, we moeten de regio meer helpen om vluchtelingen daar op te vangen. En nee, we kunnen de grenzen niet open zetten. Maar we zullen er mee moeten leren omgaan dat mensen hier naartoe zullen blijven komen. En in plaats van daar over te klagen zouden we onze energie kunnen gebruiken om ze te helpen bij het inburgeren.

Posted in: Uncategorized