Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is een nieuwe campagne gestart: ‘Samen kanker voorkomen.‘ Door te letten op gezonde voeding, voldoende beweging en een gezond gewicht verklein je de kans op kanker. Aandacht voor preventie is goed. En goede voorlichting is dat ook. Maar kanker voorkomen is een illusie. En mensen met kanker hebben dat niet aan zichzelf te wijten.
Natuurlijk zijn de bedoelingen goed. En toegegeven, een campagne met zo’n titel trekt wel de aandacht. Het kan bovendien geen kwaad mensen te wijzen op hun verantwoordelijkheid om gewoon gezond te leven. Toch vind ik de naam van de campagne misleidend. Ik kan me zelfs voorstellen dat mensen met kanker de titel storend vinden. Alsof je, als je kanker hebt, er blijkbaar niet genoeg aan gedaan hebt om dat te voorkomen. Alsof die nare ziekte dus (deels) je eigen schuld is.
Een vergelijkbaar gevoel krijg ik als ik hoor dat mensen moeten vechten tegen kanker. Ik begrijp de beeldspraak. En natuurlijk doe je er als patiënt alles aan om te genezen. Vaak lukt dat. En soms lukt dat niet. Dat is dan niet te wijten aan een gebrek aan vechtlust. Maar gewoon aan domme pech. Kanker is een verschrikkelijke ziekte. Met een enorme impact op een patiënt en zijn omgeving. Daar past een potje schuldgevoel over een mogelijk ongezonde levensstijl of een schijnbaar gebrek aan vechtlust wat mij betreft niet bij.
jody
29 juli 2015
klopt helemaal Rene
Germund Daal
30 juli 2015
Geachte heer Peters,
Namens het Wereld Kanker Onderzoek Fonds wil ik hierbij graag reageren op uw blog.
Dank voor uw feedback op onze bewustwordingscampagne Samen Kanker Voorkomen. Met deze bewustwordingscampagne wil het Wereld Kanker Onderzoek Fonds de belangrijke rol van gezonde voeding, lichaamsbeweging en een gezond gewicht bij de preventie van kanker onder de aandacht brengen.
Het is op basis van wetenschappelijk onderzoek nu bekend dat ongeveer een derde van de meest voorkomende gevallen van kanker voorkomen kan worden als we gezond eten en leven. Kankerpreventie mogelijk maken vereist samenwerking tussen alle lagen van de samenleving, van het individu tot gezondheidsprofessionals en beleidsmakers.
Helaas is een gezonde leefstijl geen garantie dat iemand geen kanker krijgt, het helpt wel de kans op kanker kleiner te maken.
De campagne is niet bedoeld om mensen onterecht een schuldgevoel te geven. De boodschap is dat we de kans op kanker kunnen verkleinen door gezond te leven. Een gezonde leefstijl is echter geen garantie dat iemand geen kanker krijgt. Iemand die gezond leeft kan helaas nog steeds kanker krijgen, en iemand die ongezond leeft kan een leven zonder kanker hebben. Wat we wel weten op basis van de grootste analyse van wetenschappelijk onderzoek wereldwijd, is dat door gezond te leven we onszelf de beste kans geven op een toekomst zonder deze ziekte. En dat is wat wij onder de aandacht van het publiek willen brengen.
Voor meer informatie over ons werk en onze organisatie, neem gerust contact met ons op door te bellen naar 020 344 9595 of te mailen naar informatie@wkof.nl.
Met vriendelijke groet,
Germund Daal
Hoofd Communicatie en Gezondheidsvoorlichting
Wereld Kanker Onderzoek Fonds
Jan van Velthoven
31 juli 2015
Toch een terecht vraagteken bij de slogan ‘Samen Kanker Voorkomen’ als kennelijk 2/3 van de kankerpatiënten hun ziekte niet hadden kunnen voorkomen. Een slogan moet kort en pakkend zijn, dat snap ik. Dus een nuancering als ‘zo mogelijk’ past er niet in. Wel een ander woord. Bijvoorbeeld ‘tegengaan’ in plaats van ‘voorkomen’. Maar dat klinkt wel wat slap. Als PR-adviseur zou ik zeggen waarom deze in 2/3 van de gevallen brute en onterechte claim van ‘voorkomen’ niet laten vallen? En je concentreren op de essentie van je inspanningen: het reduceren van risico’s en slechte kansen. Is een heel andere slogan dan niet gewenst? Ik zou voorstellen: Maak Kanker Kansarm. Inhoudelijk juister, en met goede slogan-kenmerken (staccato en allitererend). Desgewenst kan ‘samen’ ingevoegd worden: Maak Samen Kanker Kansarm (wel vier woorden, maar nog steeds niet meer lettergrepen dan de huidige slogan).