Kanker voorkomen

Posted on 29 juli 2015

3


Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is een nieuwe campagne gestart: ‘Samen kanker voorkomen.‘ Door te letten op gezonde voeding, voldoende beweging en een gezond gewicht verklein je de kans op kanker. Aandacht voor preventie is goed. En goede voorlichting is dat ook. Maar kanker voorkomen is een illusie. En mensen met kanker hebben dat niet aan zichzelf te wijten. 

Natuurlijk zijn de bedoelingen goed. En toegegeven, een campagne met zo’n titel trekt wel de aandacht. Het kan bovendien geen kwaad mensen te wijzen op hun verantwoordelijkheid om gewoon gezond te leven. Toch vind ik de naam van de campagne misleidend. Ik kan me zelfs voorstellen dat mensen met kanker de titel storend vinden. Alsof je, als je kanker hebt, er blijkbaar niet genoeg aan gedaan hebt om dat te voorkomen. Alsof die nare ziekte dus (deels) je eigen schuld is.

Een vergelijkbaar gevoel krijg ik als ik hoor dat mensen moeten vechten tegen kanker. Ik begrijp de beeldspraak. En natuurlijk doe je er als patiënt alles aan om te genezen. Vaak lukt dat. En soms lukt dat niet. Dat is dan niet te wijten aan een gebrek aan vechtlust. Maar gewoon aan domme pech. Kanker is een verschrikkelijke ziekte. Met een enorme impact op een patiënt en zijn omgeving. Daar past een potje schuldgevoel over een mogelijk ongezonde levensstijl of een schijnbaar gebrek aan vechtlust wat mij betreft niet bij.

Posted in: Uncategorized