‘Beschaafde Nederlanders’

Posted on 28 juli 2015

2


Gastblog van Maurice Willemsen. Hij schrijft over zijn ervaringen met Nederlanders op vakantie.

Wat waren de eerste dagen van onze vakantie een genot! Lekker rustig praten op het terras, geen voordringen tijdens de uitgebreide buffetten en geen mensen die met hun handen het eten uit de warmhoudbakken graaien.
Na twee dagen kwamen er wat meer Nederlanders. Het werd al wat luidruchtiger op het terras en in het zwembad, maar ach, dat hoort er bij.

Nog twee dagen later nog meer Nederlanders, die overigens ook meteen begonnen te samenklitten, want soort zoekt soort…..
Zo zijn wij, denk ik, wereldkampioen strandstoelen reserveren. Kom je terug uit de zee, zijn je spullen gewoon van de strandstoelen gehaald. “Mevrouw, mijn dochter lag hier al een hele tijd”. “Ja, maar ik had vanochtend al een kussen op deze stoel gelegd”. “Oh? Die kussens liggen overal mevrouw, die horen bij het hotel…………”

Op een of andere manier lijkt het sociale gedrag van ons Nederlanders exponentieel af te nemen als we met velen bij elkaar komen, zeker in het buitenland. De eerste dagen waren de strandstoelen gewoon bezet, of heel af en toe leeg als je geluk had. Nu was, zeker in de ochtenduren, een substantieel deel leeg, maar wel bezaaid met handdoeken en andere markeringsspullen die zeiden; “dit is mijn stoel”!

Het geluidsnivo van samenklittende Hollanders op de terrassen nam ook flink toe, en in het buffetrestaurant werd je opzij geduwd als deze roofdieren hun prooi zo snel mogelijk wilden opscheppen en verschalken.
De eerste dagen was het overgrote deel van de hotelgasten Turks, of Europeanen van Turkse afkomst. U weet wel, die mensen waar velen van ons altijd zoveel kritiek op hebben.

Dit is een column-achtige blog, met lichte overdrijving, maar kwa beschaving kunnen wij nog een hoop leren van Turken. Niet voordringen bij een buffet (waar het eten overigens toch nooit opkomt), niet met je handen het eten opscheppen, luidruchtig over terrassen brallen, en strandstoelen reserveren met een handdoekje zodat de stoelen uren niet gebruikt kunnen worden door anderen.

Je mag er best trots op zijn om Nederlander te zijn, maar een hoop Nederlanders bij elkaar tijdens vakantie is geen goede marketing voor onze beschaving……

Posted in: Uncategorized