Bloedgeld

Posted on 21 juli 2015

6


Minister Ard van der Steur (VVD) heeft een idee. Hij wil dat nabestaanden van slachtoffers van ongevallen en geweldsmisdrijven recht krijgen op een vergoeding van hun emotionele schade. Het gaat dan om slachtoffers die ernstig gewond zijn geraakt of zijn overleden. Ik vind dat geen goed idee. Leed valt niet af te kopen.

Welk probleem zou minister Van der Steur willen oplossen? Worden de ‘schuldigen’ niet hard genoeg gestraft misschien? Zij moeten de schadevergoeding van rond de 20.000 euro immers betalen. Neen, dat schijnt het niet te zijn. Minister Van der Steur denkt dat “de vergoeding de nabestaanden erkenning en genoegdoening kan geven en helpen bij de verwerking van de gebeurtenissen.”

Dus als ik het goed begrijp dan redeneert de minister als volgt. Stel dat een naast familielid van mij door een misdrijf om het leven zou zijn gekomen. Die vergoeding zou dan een bevestiging moeten zijn dat dat verschrikkelijk is. (Zonder vergoeding is dat blijkbaar niet voor voor iedereen duidelijk) En die 20.000 euro zouden me helpen om dat verlies te verwerken. (Zonder dat geld kom ik er nooit meer bovenop. Maar met dat geld gelukkig wel.)

Ik denk niet dat dat zo werkt. Mijn redenering is een andere. Bloedgeld is geen oplossing. Bloedgeld is een belediging. Het verlies van een naaste valt niet af te kopen. En geld is geen erkenning van leed. Maar het klinkt wel sympathiek natuurlijk. En als we zorgen dat slachtoffers geld krijgen, dan moeten ze daarna niet meer zeuren toch?

Posted in: Uncategorized