Politiegeweld

Posted on 14 juli 2015

1


Een filmpje van een jongen die, geketend aan een politiemotor, richting politiebureau gedirigeerd wordt, is honderdduizenden keren bekeken. De reacties van veel internetgebruikers zijn niet mals. ‘Politiegeweld!’ Dat is de conclusie die veel ‘reageerders’ trekken naar aanleiding van het filmpje. Om vervolgens een vergelijking te trekken met het tragische overlijden van Mitch Henriquez.

De politie staat niet boven de wet. Laat dat helder zijn. Fout is fout en krom is krom. Ook waar het de politie betreft. Maar we zijn wel een beetje aan het doorslaan vind ik. En de social media draagt daar zijn steentje aan bij. Iedere mobiele telefoon heeft een camera. Veel incidenten worden opgenomen door omstanders. En beelden worden (vaak los van hun context) op internet geplaatst. De politie zit vervolgens wel erg snel in het beklaagdenbankje.

Ik kan me voorstellen dat het voor politiemensen behoorlijk frustrerend kan zijn. Alles wat je doet of laat ligt onder een vergrootglas en komt in de openbaarheid. En vervolgens kunnen wildvreemde mensen op internet de meest verschrikkelijke dingen over je beweren zonder te weten hoe het echt zit. Helaas, daar is niets aan te doen. Ook politiemensen zullen moeten leven met deze nieuwe werkelijkheid. Gewoon professioneel blijven zou ik zeggen. In de wetenschap dat de meeste Nederlanders grote waardering hebben voor je werk en de manier waarop je het uitvoert.

 11011756_549410521864305_3584555834093395667_n

 

Posted in: Uncategorized