Duidelijkheid over bezwaren Huishoudelijke Hulp

Posted on 18 juni 2015

1


Het Rijk kort fors op Hulp bij het Huishouden. Dat is algemeen bekend. Gemeenten krijgen minder geld. En dus krijgen veel mensen minder huishoudelijke hulp. Niemand is daar blij mee. En sommige mensen maken bezwaar en gaan naar de rechter. Dat is goed. Want dat schept duidelijkheid.

De kern van de vraag die de rechter moet beantwoorden is de volgende: “Mogen gemeenten de eenvoudige schoonmaakhulp versoberen omdat ze er minder geld voor krijgen, of mag dat niet?” Die uitspraak is erg interessant. Niet alleen voor Oss, maar voor alle gemeenten in Nederland. Als de hoogste rechter (de Centrale Raad van Beroep) zegt dat dat niet mag, dan hebben gemeenten een financieel probleem. En moet Den Haag zich achter de oren krabben.

Het Rijk kort fors op Hulp bij het Huishouden. Verreweg de meeste gemeenten versoberen dus hun beleid. Sommige gemeenten bieden helemaal geen huishoudelijke hulp meer aan. Anderen laten cliënten bijvoorbeeld de eerste drie uur zelf betalen. De meeste gemeenten (waaronder Oss) werken met een zogenaamde Lump Sum. Dat is een gemiddeld bedrag per cliënt waarvoor aanbieders afspreken om samen met cliënten en anderen, het huis schoon en leefbaar te houden.

Als het Rijk fors bezuinigt, krijgen mensen minder hulp. Tenminste zo gaat dat in 95% van de gemeenten. Natuurlijk vinden mensen dat naar. En dat is het ook. Een enkeling stapt naar de rechter. Dat is niet vervelend voor gemeenten. Dat schept duidelijkheid. Als de hoogste rechter zegt dat een budgetkorting vanuit Den Haag niet mag leiden tot een versobering van de huishoudelijk hulp, dan is dat zo. En dan ontstaat er een bijzondere situatie, waarbij gemeenten en Den Haag stevig in gesprek zullen gaan. Ik ben benieuwd.

Posted in: Uncategorized