Pesten op de werkvloer

Posted on 1 juni 2015

1


Ruim een half miljoen Nederlanders zijn slachtoffer van pesterijen op de werkvloer. En dat heeft veel ziekteverzuim tot gevolg. Gelukkig schiet minister Asscher slachtoffers en bedrijven te hulp. Want zo kan het niet langer. De economische schade voor bedrijven is enorm. En het menselijk leed al helemaal. Hoog tijd dus voor een overheidsoffensief tegen pesten op het werk.

Naar aanleiding van alle landelijke aandacht wordt gepleit voor strafbaar stellen van pesten op het werk. “Het wordt hoog tijd dat die 500.000 werknemers in bescherming worden genomen.” Dat stelt althans advocaat Van der Weide. En dat snap ik wel. Als pesten strafbaar wordt, zullen advocaten gierend van het lachen hun zakken vullen met zaken die niet, of heel moeilijk, bewijsbaar zijn. Anders dan bij geweld of aanranding gaat pesten namelijk heel subtiel.

Wie is er verantwoordelijk voor een goede sfeer op de werkvloer? In eerste instantie de werknemers zelf natuurlijk. En in tweede instantie de leidinggevenden. Bedrijven hebben er zelf veel belang bij dat mensen optimaal presteren. Ziekteverzuim en een rotte werksfeer kosten gewoon geld. Om van imagoschade en menselijk leed nog maar te zwijgen. Neen, een verbod op pesten zal alleen maar leiden tot meer bureaucratie en een verdere juridisering van ons land. Ik zie de dossiers al groeien om aan te tonen dat er sprake is van pestgedrag. En grote dossiers om aan te tonen dat bedrijven in juridische zin geen fouten hebben gemaakt. Sommige advocaten vinden dat fijn. Mensen die er even over nadenken vinden dat helemaal niet fijn.

Dat pesten op de werkvloer een groot probleem kan zijn, dat is me volstrekt duidelijk. Maar ook een overheidscampagne verandert daar niets aan. “Asscher pakt pesten op de werkvloer aan,” kopt nu.nl Dat is voor een daadkrachtig politicus een mooi persbericht. Maar pesten op de werkvloer stopt echt niet omdat dat van Asscher niet meer mag. Al stopt hij nog zo veel gemeenschapsgeld in een overheidscampagne. Als ziekteverzuim ontstaat door een rotte werksfeer moeten bedrijven voor de kosten opdraaien. Daar mag best meer op worden ingezet. Maar graag zonder extra bureaucratie en verdere juridisering. Daar is geen overheidscampagne voor nodig.

Posted in: Uncategorized