Bla bla Blatter

Posted on 29 mei 2015

0


Sepp Blatter is herkozen als FIFA-voorzitter. De halve FIFA-top zit inmiddels wegens corruptie achter slot en grendel. Maar de grote baas ontspringt voorlopig dus de dans. Het was te verwachten natuurlijk. Want de mens is een wonderlijk wezen. Een beetje corruptie hoeft helemaal geen handicap te zijn wanneer je verkiezingen wilt winnen. Dat laten Blatter, maar bijvoorbeeld ook Van Rey, Berlusconi en Bouterse wel zien. Maar wat nu?

“Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral.” Dat schreef Bertholt Brecht in de Dreigroschenoper. En hij had natuurlijk gelijk. “Denn wovon lebt der Mensch?” Brood en spelen, daar gaat het om. Dat wisten de oude Romeinen al. En dat is blijkbaar nog steeds zo. Blatter schijnt veel te doen voor het voetbal in Afrika en andere ‘arme landen’. En dus betalen die hem terug met een stem voor zijn herverkiezing. Dat is op zich best begrijpelijk. Maar natuurlijk ook volkomen onacceptabel.

Vanuit Afrikaans perspectief is het vast een luxe standpunt. Maar met een corrupte FIFA wil je als fatsoenlijke voetbalbond helemaal niets te maken hebben. We kunnen natuurlijk wachten op de FBI. Want die zullen rustig doorgaan met het ontmantelen van Blatters geldmachine. Maar beter is het om een duidelijke streep te trekken. Ik ben het volmondig eens met bondsbestuurders als Van Oostveen die hardop filosoferen over de oprichting van een nieuwe voetbalbond. Het liefst compleet met een eigen toernooi. Gewoon stoppen met die FIFA dus. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn?

Posted in: Uncategorized