Homohuwelijk; nederlaag voor de mensheid

Posted on 27 mei 2015

5


In een referendum heeft Ierland besloten dat homoseksuelen voortaan gewoon mogen trouwen. Dat is goed nieuws. In een reactie daarop heeft een woordvoerder van het Vaticaan laten weten de uitslag van het referendum een nederlaag voor de mensheid te vinden. Dat is helaas geen nieuws. Maar dat is evengoed een verschrikkelijk standpunt. Tenminste, dat vind ik.

Liefde is geen hol woord of slechts een ‘kwestie van geloof’. Liefde is een werkwoord. Een kerk die liefde predikt maar geen liefde doet, is niet heilig maar schijnheilig. Natuurlijk, kardinalen zijn ook maar grondpersoneel. In die zin kan ik de uitspraken van het Vaticaan wel relativeren. Maar na het lezen van de recente uitspraken over het homohuwelijk, bekruipt me wel het gevoel dat Onze Lieve Heer iets aan zijn personeelsbeleid moet doen.

Dat de kerk als instituut probeert het geloof en bepaalde tradities te verdedigen begrijp ik. En tot op zekere hoogte kan ik dat ook nog wel waarderen. Maar zijn er nu echt geen grotere problemen te bedenken om je druk over te maken dan de vraag of twee mannen of twee vrouwen met elkaar mogen trouwen? Uitsluiting en honger bijvoorbeeld. Hele bevolkingsgroepen zijn op drift en de kerk die liefde predikt, maakt zich druk over het homohuwelijk. De aartsbisschop van Ierland deed nog de meest verstandige uitspraak. “De kerk zal een ‘reality check’ moeten doen.” Dat ze daar maar vlug mee beginnen zou ik zeggen.

Posted in: Uncategorized