In een referendum heeft Ierland besloten dat homoseksuelen voortaan gewoon mogen trouwen. Dat is goed nieuws. In een reactie daarop heeft een woordvoerder van het Vaticaan laten weten de uitslag van het referendum een nederlaag voor de mensheid te vinden. Dat is helaas geen nieuws. Maar dat is evengoed een verschrikkelijk standpunt. Tenminste, dat vind ik.
Liefde is geen hol woord of slechts een ‘kwestie van geloof’. Liefde is een werkwoord. Een kerk die liefde predikt maar geen liefde doet, is niet heilig maar schijnheilig. Natuurlijk, kardinalen zijn ook maar grondpersoneel. In die zin kan ik de uitspraken van het Vaticaan wel relativeren. Maar na het lezen van de recente uitspraken over het homohuwelijk, bekruipt me wel het gevoel dat Onze Lieve Heer iets aan zijn personeelsbeleid moet doen.
Dat de kerk als instituut probeert het geloof en bepaalde tradities te verdedigen begrijp ik. En tot op zekere hoogte kan ik dat ook nog wel waarderen. Maar zijn er nu echt geen grotere problemen te bedenken om je druk over te maken dan de vraag of twee mannen of twee vrouwen met elkaar mogen trouwen? Uitsluiting en honger bijvoorbeeld. Hele bevolkingsgroepen zijn op drift en de kerk die liefde predikt, maakt zich druk over het homohuwelijk. De aartsbisschop van Ierland deed nog de meest verstandige uitspraak. “De kerk zal een ‘reality check’ moeten doen.” Dat ze daar maar vlug mee beginnen zou ik zeggen.
wim slebus
27 mei 2015
Rene, helemaal met jou eens. Wederom een bewijs dat het Vaticaan fundamentalistisch, harteloos en liefdeloos is. Helaas mis ik het relativeringsvermogen dat jij wel hebt. Ik neem het de kerk zeer kwalijk en heb oa door dit standpunt een aantal jaren geleden mijn conclusie getrokken en heb de kerk verlaten.
Carla van Hassel
27 mei 2015
Ik zeg: Amen René. Weer prachtig verwoord deze blog!
lenievanderleest
27 mei 2015
Ik heb de liefste dochter die je maar kunt wensen en door haar heb ik er ook een lieve schoondochter bij gekregen. Als mijn kind niet welkom is in de kerk, zie je mij er ook niet meer. Voor mij was dit de reden om me uit te laten schrijven bij de kerk.
Jan van Velthoven
27 mei 2015
Tja,bij de (‘de’?), nou ja: die, kerk moet je altijd op het woordgebruik letten. ‘Een nederlaag voor de mensheid’. Het is ons allemaal natuurlijk wel opgevallen dat ‘de mensheid’ niet zo’n goede reputatie heeft. De mensensoort moordt en vervolgt soortgenoten met een ijver die bij andere soorten op aarde niet geëvenaard wordt. Of het zo negatief is dat die mensheid eens een nederlaag lijdt? Welnee. Laten we zeggen: een nederlaag voor de mensheid en een overwinning voor de menselijkheid.
Dirk K.
31 mei 2015
In het nrc had Bas Heijne vandaag de mooie column ‘vuile was’ gebracht. Ben het met hem eens. Hij sluit af met: …. De werkelijkheid lijkt me eerder dat een deel van de bevolking er, in tegenstelling tot de zelf uitgedragen verlichte denkbeelden, nog moeite mee heeft.
Zoals een Italiaanse kennis die al een tijdje in Nederland woont, tegen me zei: „In Italië mag ik niks, maar doe ik gewoon waar ik zin in heb.
In Nederland mag alles. Maar o wee als ik het doe.”
http://bit.ly/1eIOK6W