Douchen in je onderbroek

Posted on 26 mei 2015

1


Steeds meer kinderen die lid zijn van een sportvereniging douchen na de training of wedstrijd in een speciaal ontworpen ‘showershort’. De tijden veranderen. Dat is zeker. Als je vroeger niet in je blote kont onder de douche wilde, dan was je een preutse viezerik. Iedere voetballer moest verplicht onder de douche. Dat was gewoon zo. Tegenwoordig is dat veranderd. Natuurlijk is dat niet erg. Maar opvallend is het wel. En het bijzondere is dat douchen in je onderbroek geen uitzondering meer is. Het lijkt zelfs de regel te worden.

“Vroeger stonden we allemaal in onze blote kont onder de douche”, zegt een jongetje in het Brabants Dagblad. “Plotseling hield er een zijn onderbroek aan. Nu wil ik ook niet meer bloot.” Opvallend, maar zo werkt het vaak. Als je niet uitkijkt dan wordt de uitzondering de nieuwe norm. Ooit was ik afdelingsdirecteur op een vmbo-school. Op een dag droeg een meisje tijdens de gymles ineens een lange hoofddoek. Hoewel dat vanwege de veiligheid eigenlijk verboden was. De week daarna droegen veel meer meisjes zo’n onveilige hoofddoek.

De schoolregels waren kraakhelder. Geen lange hoofddoeken tijdens de gymles. “Wie zijn haar wil bedekken, koopt een strakke sporthoofddoek met klittenband.” Een andere hoofddoek was niet toegestaan. Ik kreeg een boze vader op mijn kantoor. Zijn dochter moest vanwege het geloof niet alleen het haar, maar ook haar nek volledig bedekken. “Het spijt me”, zei ik. “De veiligheid van leerlingen is belangrijk. Op de schoolregel is geen uitzondering mogelijk.” De vader keek me indringend aan. “Geen enkel meisje mag een lange hoofddoek?” “Dan vind ik het goed en is er geen enkel probleem.”

Iedere groep of gemeenschap heeft een gezamenlijke set van normen en waarden. Natuurlijk zijn die normen en waarden niet in beton gegoten. Niet alles blijft tot in de eeuwigheid het zelfde. Dat hoeft niet slecht te zijn. Het maakt mij niet echt uit of kinderen douchen in hun onderbroek. Wat mij betreft houden ze (bij wijze van spreken) ook hun schoenen aan. Maar als niet iedereen zich aan bestaande normen hoeft te houden, dan wordt de uitzondering de nieuwe regel. Iedere groep of gemeenschap moet zich bewust zijn van haar normen en waarden. Anders blijken die plotseling niet meer te bestaan. Of totaal te zijn veranderd. Dat is de les van de showershort.

Posted in: Uncategorized