Fuck de koning!

Posted on 7 mei 2015

10


Een activist riep: “Fuck de koning.” Hij werd opgepakt. Want ‘Fuck de Koning’ roepen, dat kan zomaar niet. Het incident is voer voor een felle discussie. Want in een vrij land moet je alles kunnen zeggen, toch? Dat noemen we vrijheid van meningsuiting. (‘Fuck de Koning’ is volgens sommigen een mening!?) En die individuele vrijheid is heilig. Eigenlijk is die onbeperkte vrijheid van (eigen) meningsuiting het enige heilige dat we nog hebben.

Sommigen trekken uit de viering van 5 mei de les dat individuele vrijheid absoluut is. Ik trek uit 4 mei de les dat voor collectieve vrijheid gestreden moet worden. Een gemeenschap kan alleen functioneren zolang we ‘samen nog wat hebben’. Zolang er iets is of dingen zijn die ons nog binden. Een land is meer dan een stuk grondgebied waar individuen hun Goddelijk recht op onbeperkte individuele ontplooiing genieten. Een land is meer dan dat. Of hoort dat in elk geval te zijn.

Waarom zou ik de Nederlandse vlag niet in het openbaar verbranden, als ik daar toevallig zin in heb? Als het Wilhelmus klinkt bij dodenherdenking, waarom zou ik dan niet ‘Op een slof en een oude voetbalschoen’ gaan zingen? Gewoon omdat ik dat leuker vind. En waarom zou ik gaan staan tijdens het spelen van dat ‘volkslied’, wanneer liggen me beter uitkomt? Omdat dat de gemeenschap ondermijnt bijvoorbeeld! Ieder mens heeft recht op een mening. Maar een gemeenschap heeft recht op fatsoen.

Tijdens het televisieprogramma Pauw zei zelfbenoemde Farao Arjan Lubach dat hij niets tegen Willem Alexander had. “Want dat zal best een aardige vent zijn.” Maar daar waar het het instituut aanging, hield hij zich het recht voor om zich uit te spreken. “Fuck de Koning!” “Keihard en zonder glijmiddel, voegde een tafelgenoot daar aan toe.” Lubach legt zijn prioriteiten verkeerd. Van mij mag hij roepen dat hij seks wil met de persoon Willem Alexander. Van het koningschap als symbool hoort hij af te blijven. Het is zoals Dave Ensberg twitterde: “Ervoor kiezen om je recht op van niet te misbruiken om maar alles te roepen dat in je opkomt, noem ik .”

Posted in: Uncategorized