Op verschillende stations zijn toegangspoortjes geplaatst. Deze poortjes gaan pas open wanneer je als reiziger incheckt. Zwartrijden wordt dus veel moeilijker. Helaas blijken fanatieke zwartrijders over de poortjes te kunnen springen. En dus vindt een meerderheid van de Tweede Kamer dat die poortjes hoger moeten.
Het klinkt zo logisch. Als zwartrijders over poortjes springen, dan maak je de poortjes hoger. Probleem opgelost! Een denkfout wat mij betreft. Want wat doen we als ze over die poortjes blijken te klimmen? Gebruiken we dan prikkeldraad? Of lijmen we er glasscherven bovenop? En wat doen we wanneer ze de poortjes openbreken? Zetten we ze dan onder stroom?
We moeten ons afvragen of de overheid altijd een oplossing moet bieden om hufterig gedrag moeilijker te maken. Blijkbaar accepteren we ‘de hufter’ als een natuurverschijnsel dat niet echt aangepakt kan worden. Tegen natuurverschijnselen valt niet op te boksen. We kunnen de dijken verhogen in de hoop geen al te natte voeten te krijgen. Overstromingen voorkomen kunnen we niet. Je zou het bijna wel gaan geloven. Maar een hufter is geen natuurverschijnsel.
Natuurlijk zijn er psychiatrische patiënten die niet voor zichzelf in kunnen staan. Maar de meeste zwartrijders springen over poortjes omdat ze daar voor kiezen. Daar worden ze echt niet toe gedwongen. In plaats van die poortjes te verhogen, zou de overheid moeten besluiten dat mensen het recht om vervoerd te worden kunnen verspelen. Wie zijn woning gebruikt als drugspand, wordt uit huis gezet. Wie een ambtenaar bedreigt, krijgt geen uitkering. Wie zijn vrouw slaat, krijgt een gebiedsverbod. En wie over poortjes klimt, pakt voortaan maar de fiets. Dat is nog gezonder ook.
Joey
6 mei 2015
Mooi geschreven stukje met mooie gedachtegangen. Maar hoe zou je dit in de praktijk kunnen toepassen? Hoe controleer je of deze zwartrijders de trein niet meer pakken?
renepetersoss
6 mei 2015
Praktisch best lastig Joey. Maar geen reden om het niet in te voeren. Hoe controleer je een gebieds- contact- of een pleinverbod? Ook best moeilijk.
Jan van Velthoven
7 mei 2015
De springers zijn in principe al onderhavig aan een vervoersverbod: ze hebben geen geldig vervoersbewijs. Belangrijk doel van het opwerpen van een hogere hindernis is verhoging van de veiligheid van het treinpersoneel. Dáár ligt wel degelijk een taak voor de overheid om bij te dragen aan een oplossing. Dat gebeurt bij andere veiligheidsproblemen ook. De politieke keuze is of je het tegengaan van hufterig gedrag óf het bevorderen van de veiligheid van het personeel voorop stelt. Aangezien met name veiligheidsproblemen hebben geleid tot de poortjesmaatregel is die keuze al gemaakt. En dan moet je doorpakken.
Dirk K.
9 mei 2015
Denk ook niet, dat het hogere portjes nu de oplossing zijn.
Echter de BOA’s die toezicht houden, mogen van mijn ook eerst op cursus “Hoe ga ik om in stresssituaties…” http://on.fb.me/1RoBALa
Dirk K.
9 mei 2015
Er is meer info over het op zaterdag opgedoken filmpje. Waar te zien is hoe een handhaver een voorbijganger flink slaat met een stok http://bit.ly/1JXfxZO
Dirk K.
14 mei 2015
De sluiting van de poortjes op station Rotterdam Centraal heeft in twee weken tijd gezorgd voor minder zwartrijders. Volgens de NS zijn sinds de sluiting van de poortjes ruim duizend zwartrijders gepakt en zijn er veel meer treinkaartjes verkocht. “Zowel het aantal uitgeschreven boetes als de toename bij de kaartautomaten laat zien dat de poortjes op Rotterdam Centraal doen waarvoor ze bedoeld zijn: zwartrijden tegengaan en zo de veiligheid op stations en in treinen verhogen.” http://bit.ly/1EFSjRv
Dirk K.
22 mei 2015
🙂 De NS zet zich schrap voor het NK poortje springen. Rotterdam Centraal is 13 juni, als het aan de organisatoren ligt, hét terrein van het NK poortje springen. http://bit.ly/1Kpnzev