Het papierwerk was in orde

Posted on 6 mei 2015

1


Op de kermis van Didam hingen bezoekers zo’n halfuur ondersteboven in een vastgelopen kermisattractie. Gelukkig kwam iedereen met de schrik vrij. En kan in alle rust gezocht worden naar de schuldige. De gemeente verstrekte de vergunning voor de kermis. “Alle attracties waren gecertificeerd. Ze worden regelmatig gecontroleerd op veiligheid.” Kortom, het papierwerk was in orde.

We vinden het maar moeilijk te accepteren. Maar papierwerk dat in orde is, garandeert geen veiligheid. En het feit dat de gemeente een vergunning heeft verleend voor een evenement, sluit ongelukken niet uit. Of het nu een Monstertruck is die het publiek in rijdt, of een omgevallen hoogwerker, de reflex is de zelfde. De gemeente heeft toch een vergunning verleend? Hoe kan het dan toch verkeerd gaan?

Om te voorkomen dat er iets mis gaat, zullen gemeenten steeds strengere eisen gaan stellen voor ze een vergunning verlenen. Dat is goed nieuws wanneer je werkt in de veiligheidsbranche. Of juridisch adviseur bent van gemeenten. Het is minder goed nieuws, wanneer je een leuk evenement wilt organiseren. Want er mag steeds minder en er moet steeds meer. Volgens hoogleraar Besturen en Veiligheid, Ira Helsloot, helpen al de maatregelen niet eens. Het probleem ligt ergens anders.

Er zijn regels genoeg. Daar ligt het echt niet aan. Maar mensen zijn gaan denken dat de overheid kan voorkomen dat er ongelukken gebeuren. Dat kan de overheid helemaal niet. Helsloot: “We leren mensen af om zelf na te denken, door de illusie te wekken dat er niets meer kan gebeuren, zodra een vergunning is afgegeven.” “Bovendien worden evenementen steeds groter en ingewikkelder. En gemeenten hebben helemaal geen verstand van specifieke veiligheidseisen. Het gevolg is dat ze extreem gaan letten op allerlei details, zonder echt te weten waar het om gaat.”

De oplossing is simpel, volgens Helsloot. Zorg er ten eerste voor dat mensen beseffen dat er altijd iets kan gebeuren. En dat ze ook zelf verantwoordelijk voor hun veiligheid zijn. En zorg er verder voor dat een organisatie zeer goed verzekerd is. “De verzekeraar heeft verstand van veiligheidseisen. Dat is zijn werk. En laat die verzekeraar vervolgens ook toezicht houden.” De oplossing van Helsloot is briljant in zijn eenvoud. Ingewikkelde vergunningen en veiligheidsrichtlijnen van gemeenten bieden schijnzekerheid. En leveren een boel irritatie en werk op. “Laat het stellen van specifieke veiligheidseisen over aan mensen die daar verstand van hebben.” Stof tot nadenken.

Posted in: Uncategorized