Kopschoppers

Posted on 21 april 2015

2


Stiekem vinden we het machtig interessant. Filmpjes van vechtende jongeren, aangemoedigd door joelende omstanders, worden tienduizenden keren bekeken, gedeeld en van commentaar voorzien. Vooral volwassenen reageren fel. “Laffe klootzakken zijn het tegenwoordig.” “Waar moet dat heen met de jeugd?” En vooral: “Waarom doen die omstanders niks?” Jongeren maken zich niet zo druk om die filmpjes. En lijken het allemaal normaal te vinden.

Hebben jongeren niet een heel klein beetje gelijk? Natuurlijk, vroeger werden vechtpartijen niet gefilmd. Maar kwamen ze echt zoveel minder voor? Op mijn oude schoolplein werd wel degelijk gevochten. En niet te zuinig ook. Omstanders vormden soms een kring rond de vechtersbazen en riepen om het hardst wrede teksten als “op zunne moel, op zunne moel!” Nee, geweld onder jongeren is van alle tijden. En omstanders doen per definitie niks.

Ik wil het gedrag van sommige jongeren echt niet bagatelliseren. Op die filmpjes zie je de meest verschrikkelijke dingen. Maar geweld door jongeren is tegenwoordig geen groter probleem dan vroeger. Sterker nog, het uitgaansgeweld neemt bijvoorbeeld al jaren af. Net als het geweld in het amateurvoetbal. Door filmpjes op social media zijn misstanden wel veel meer zichtbaar dan voorheen. Aandacht voor geweld is zeker ook niet slecht. Maar we moeten de zaken wel in het juiste perspectief blijven zien.

Posted in: Uncategorized