God, wat ben je veranderd…

Posted on 19 april 2015

1


Wie of wat God is, dat weten we vrij nauwkeurig. Tenminste als we bereid zijn te luisteren naar ‘leiders’ van verschillende kerken en geloofsgemeenschappen. Zij weten hoe het zit. En hebben de waarheid in pacht. Zij spreken over God alsof ze zojuist nog koffie met hem gedronken hebben. Hun kennis komt ‘uit de eerste hand’. Veel mensen kunnen niets meer met de holle taal van hun kerkelijke leerstellingen. Ik ook niet. Dáár is God niet te vinden.

“Alsof met de paplepel ingegoten ben ik nog steeds geneigd om bij ‘geloven’ meteen aan iets van boven de wolken te denken. Vermoedelijk een gevolg van die oude vertrouwde opvatting dat ‘de dingen des geloofs’ altijd zaken betreffen die je in onze wereld niet ziet, maar dat je daarvoor naar boven moet kijken. God troont nu eenmaal in de hemel… Zo is ons dat geleerd!” Dat schrijft Huub Schumacher in zijn boek God, wat ben je veranderd… Een aanrader!

“Die God is echter naar beneden gevallen”, schrijft Schumacher. “En gelukkig maar.” Al is dat nog niet tot iedereen doorgedrongen. Veel gelovigen menen Hem nog te moeten zoeken hoogverheven boven onze werkelijkheid. Maar ‘het geheim van al wat is’, door de mensen graag God genoemd, kun je niet vinden buiten onze werkelijkheid. Maar er helemaal binnenin. Schumacher heeft gelijk denk ik. Maar het blijft een hele zoektocht.

Het boek van Schumacher is een aanrader. Hij schrijft, met veel humor overigens, over menselijke ervaringen als verlangen, teleurstelling, onzekerheid en het geloof dat er méér is. Ook al kunnen we ons daar geen concrete voorstelling van maken. Het boek heeft als ondertitel “Verleidelijke doorkijkjes op geloven”. En dat dekt wat mij betreft de lading. Het boek is te bestellen via bol.com. of via boekhandel Berne.  Van harte aanbevolen.

Posted in: Uncategorized