Alcohol en jeugd

Posted on 15 april 2015

2


Vanavond vindt in Berghem een bijeenkomst plaats, georganiseerd door de Bergse gemeenschap. Ouders uit Berghem zijn uitgenodigd om te spreken over het gebruik van alcohol en drugs door jongeren. Dat is een mooi en belangrijk initiatief. Want het gebruik van deze middelen is een ernstig probleem. Dat is zo in Berghem. En dat is zo in de rest van Nederland. Het is goed om daar samen bij stil te staan.   

Het schijnt druk te worden vanavond. Er zijn veel inschrijvingen. Dat is ook niet zo gek. Het thema leeft. En is erg actueel. Veel mensen maken zich zorgen om de jeugd. En dat is goed. De erkenning dat er iets gedaan kan worden is een goed begin. Grenzen stellen aan jonge mensen is niet eenvoudig. Maar jonge mensen hebben wel grenzen nodig. ‘Opvoeden’ zonder grenzen lijkt gevaarlijk veel op verwaarlozing.

“It takes a village to raise a child”. Volgens mij was het Hillary Clinton die met deze uitspraak de vinger op de zere plek legde. Opvoeden kun je niet alleen. De wet stelt dat drinken onder de achttien verboden is. Toch doen veel kinderen dat wel. En echt niet alleen met carnaval. Ik wil niet dat mijn dochter op haar zestiende alcohol drinkt. Maar ze zal het tegen die tijd zeker proberen. Als minderjarige vrienden thuis wel mogen drinken, dan heb ik een lastige discussie. Want ook ik sta als vader niet graag bekend als saai of ouderwets. En bovendien dronk ik zelf ook op mijn zestiende…

Alcohol en drugs zijn niet goed voor een mens. En al helemaal niet voor een puberend kind. Dat weten we best natuurlijk. Maar het is moeilijk om die wetenschap om te zetten in daden. En zeker als je je als ouder in de discussie over alcohol met je kinderen alleen voelt staan. Het is goed dat er vanavond in Berghem zoveel ouders over dit thema spreken. Want opvoeden doe je niet alleen. Grenzen stellen aan pubers is lastig. Maar het gaat gemakkelijker met zijn allen. It takes a village to raise a child.

Posted in: Uncategorized