Overlast van verwarde mensen

Posted on 1 april 2015

7


De politie rukt elke negen minuten uit voor een verward persoon. Dat schrijft RTL-nieuws. Ruim 60.000 keer moest de politie in 2014 in actie komen voor een verward persoon, zonder dat er een strafbaar feit is gepleegd. Dat is fors meer dan vroeger. De politie ziet dit graag anders. En wil wetgeving om dit soort problemen aan te pakken. “Dan blijft er meer capaciteit over voor andere zaken.”

De politie heeft gelijk. Opvang van verwarde mensen kost capaciteit die ook anders ingezet zou kunnen worden. En opvang door hulpverleners is voor alle partijen veel beter. Tegelijkertijd wordt er stevig bezuinigd op de zorg. Een flinke uitbreiding van GGZ-capaciteit zit er voorlopig niet in. Maar de problemen zijn niet een op een te wijten aan bezuinigingen. (Die waren er in 2014 nog helemaal niet.) Er is meer aan de hand. En dat is niet alleen maar slecht.

Nog niet zo lang geleden werden mensen met psychische problemen geholpen in een bos- of parkachtige omgeving, het liefst met een mooi hek eromheen. Cynisch gezegd werden mensen uit de maatschappij gehaald en ergens ondergebracht waar niemand last van ze had. Dat was makkelijk en overzichtelijk. Maar dat was voor veel mensen niet goed. Voor herstel van de gezondheid en sociale acceptatie is het beter om (met begeleiding) gewoon in een wijk te wonen.

Ik begrijp het best. Ieder voordeel heeft zijn nadeel. Als maatschappij vinden we dat mensen die af en toe verward zijn, er ook bij horen. Dat vind ik belangrijk. Deze mensen zijn te waardevol om ‘weg te stoppen.’ En ja, dat kost capaciteit. Het liefst van hulpverleners. En af en toe van de politie. Ik pleit er voor om heel goed te kijken of de bezuinigingen in de (geestelijke) gezondheidszorg geen te grote gevolgen hebben. Maar een beetje overlast hoort er (helaas) wel bij.

Posted in: Uncategorized