De politie rukt elke negen minuten uit voor een verward persoon. Dat schrijft RTL-nieuws. Ruim 60.000 keer moest de politie in 2014 in actie komen voor een verward persoon, zonder dat er een strafbaar feit is gepleegd. Dat is fors meer dan vroeger. De politie ziet dit graag anders. En wil wetgeving om dit soort problemen aan te pakken. “Dan blijft er meer capaciteit over voor andere zaken.”
De politie heeft gelijk. Opvang van verwarde mensen kost capaciteit die ook anders ingezet zou kunnen worden. En opvang door hulpverleners is voor alle partijen veel beter. Tegelijkertijd wordt er stevig bezuinigd op de zorg. Een flinke uitbreiding van GGZ-capaciteit zit er voorlopig niet in. Maar de problemen zijn niet een op een te wijten aan bezuinigingen. (Die waren er in 2014 nog helemaal niet.) Er is meer aan de hand. En dat is niet alleen maar slecht.
Nog niet zo lang geleden werden mensen met psychische problemen geholpen in een bos- of parkachtige omgeving, het liefst met een mooi hek eromheen. Cynisch gezegd werden mensen uit de maatschappij gehaald en ergens ondergebracht waar niemand last van ze had. Dat was makkelijk en overzichtelijk. Maar dat was voor veel mensen niet goed. Voor herstel van de gezondheid en sociale acceptatie is het beter om (met begeleiding) gewoon in een wijk te wonen.
Ik begrijp het best. Ieder voordeel heeft zijn nadeel. Als maatschappij vinden we dat mensen die af en toe verward zijn, er ook bij horen. Dat vind ik belangrijk. Deze mensen zijn te waardevol om ‘weg te stoppen.’ En ja, dat kost capaciteit. Het liefst van hulpverleners. En af en toe van de politie. Ik pleit er voor om heel goed te kijken of de bezuinigingen in de (geestelijke) gezondheidszorg geen te grote gevolgen hebben. Maar een beetje overlast hoort er (helaas) wel bij.
Dirk K. (BeterOss)
1 april 2015
Las vrijdag nog de brief die Edith Schippers na de kamer stuurde maar vind de PDF bestand niet meer terug, maar het is hier ook terug te lezen. http://bit.ly/1NHGno8
“Mogelijk spelen de onrust in de wereld, de economische crisis, de aandacht in de media of onzekerheid over veranderingen in de langdurige zorg een rol. Een causaal verband met de ambulantisering in de GGZ kan op dit moment niet worden gemaakt.”…Wij blijven het monitoren.
Moest gelijk terugdenken aan de verwarde man, de dagen lang in Tilburg op een bank in de regen had gezeten. 7 keer was de politie langs geweest. Dit kost capaciteit, maar die konden of mochten niet echt iets gaan doen, omdat hij niet meewerkte…Tig hulpverleners en buurtbewoners kwamen n actie. Totdat zich Omroep Brabant ermee ging bemoeien en toen was het even later wel opgelost… http://bit.ly/1DrU6fW
agnesvandegracht
1 april 2015
Het is maar de vraag of die cijfers kloppen of dat we hier met PR van de GGZ te maken hebben die baalt van alle bezuinigingen. Want hoe vaak ziet u in uw omgeving een verward mens? Ik woon midden in een grote stad en kan zeggen dat het reuze mee vaalt. Wel weet ik dat autoriteiten steeds meer mensen als gek en verward weg proberen te zetten, ik ken meerdere voorbeelden van mensen die hebben geklaagd over hun woningbouwvereniging of over de politie of over ambtenaren, die vervolgens de GGD/GGZ op bezoek kregen omdat deze instanties van klachten af proberen te komen door klagers verward te noemen. Het zou interessant zijn om te weten hoeveel mensen ‘verward’ worden genoemd, alleen omdat zij een klacht hebben over een instantie. Zoals we allemaal weten worden instanties steeds bureaucratischer, steeds inhumaner en werken ze steeds meer samen nu in de sociale wijkteams. Ik ben dan ook geneigd de schouders op te halen over deze berichtgeving. Te meer ook omdat de enige echt verwarde man in mijn buurt wel degelijk in een tehuis is gestopt en het sociale wijkteam niet eens contact opnam met buren die dat wilden voorkomen. Kortom, die cijfers zijn nauwelijks serieus te nemen, in de jeugd GGZ heeft de GGZ ook al een zeer agressieve lobby gevoerd vanwege de bezuinigingen. Dit lijkt er ook weer op.
Gerco
1 april 2015
Niets vergeleken met de lange termijn gevolgen van de sanering op de gespecialiseerde jeugdzorg met tientallen procenten. Kinderen met complexe en gecombineerde problematiek zoals hechtingstoornissen, gedragstoornissen onveiligheid, incest, mishandeling, autisme, verslaving groeien op tot verwarde adolescenten en….. verwarde volwassenen. Die de maatschappij dan terugziet in gevangenissen, dakloosheid, criminaliteit en kansloosheid. En vervolgens de maatschappij tonnen kosten om ze alsnog op een redelijk spoor te krijgen….. maar ja, kids have no voice in politics….
( en met complexe problematiek bedoel ik echt niet de woordblindheid of het trendy adhd)
hermine schaap
1 april 2015
dat is dan de tand des tijds.
velen weten ;het” niet meer.
bezuinigen,baan kwijt.
wat nu voor de toekomst?
daar zou een mens toch verward van worden.
na het millennium zou alles beter worden.
wacht er nog steeds op.
het zou je inderdaad verward maken.
Janneke Pander
1 april 2015
De term ‘overlast’ in dit artikel staat een begripvolle benadering in de weg. De participatiemaatschappij wordt in deze redenering niet gestimuleerd.
Dirk K. (BeterOss)
3 april 2015
Politie en GGD versterken aanpak verwarde mensen
http://bit.ly/1F97WAm
Amsterdam start in een aantal wijken met n’ pilotproject… Naast de wijkagent komt er nu dus ook een wijk-GGD’er, die gebiedsgericht en preventief werkt vanuit de zorg.
hermine schaap
5 april 2015
lees zojuist dat er 300 miljoen bezuinigt moet worden op psychiatrische hulp.
volgens mij is het ;binnenhof” verward of dement geworden.