ABN-top ziet af van extra salaris

Posted on 29 maart 2015

8


Na onrust binnen en buiten ABN Amro en een uitgestelde beursgang geeft de top van de staatsbank zijn loonsverhoging van een ton terug. Alle politieke partijen reageren positief op het besluit van de ABN-top. Gezien de maatschappelijke onrust, is dat wel te verklaren. Toch schijnt de loonsverhoging al in 2011 met de Tweede Kamer afgesproken te zijn. Dat staat tenminste in de Volkskrant

De bestuursleden van ABN Amro zien dus af van hun loonsverhoging. Maar niet omdat ze denken dat ze iets verkeerd hebben gedaan. Ze benadrukken dat hun loonsverhoging aan alle kanten klopt en ook in de geest van de wet is. “Echter, nu onze beloning ter discussie staat en de toekomst van ABN Amro hieronder dreigt te gaan lijden, laten wij als altijd het bank- en algemeen belang voorgaan. Wij hopen dat de rust nu terugkeert.” Zo’n reactie is toch onbegrijpelijk?

Dat is toch een bijzondere situatie. Dat de bank, zeker nu een beursgang aanstaande is, zwaar lijdt onder alle ophef is duidelijk. Bestuursleden kunnen dus niet anders dan afzien van hun loonsverhoging. Maar zelf spreken ze hardop uit dat ze eigenlijk niets verkeerd hebben gedaan. Topman Gerrit Zalm vat het in een reactie op een felle discussie met medewerkers kernachtig samen. “Ondanks alle turbulentie sta ik nog steeds volledig achter de genomen beslissing. De loonsverhoging is niet immoreel of onethisch.” Natuurlijk niet, mijnheer Zalm…

De top van ABN Amro ziet dus af van een loonsverhoging. Toch willen GroenLinks, SP en CDA een hoorzitting organiseren. Dat lijkt me een goed idee. Ook ik ben benieuwd hoe bankbestuurders zelf hun voorgenomen salarisverhogingen uitleggen. Volgens CDA-kamerlid Pieter Omtzigt is de loonsverhoging helemaal niet in de geest van de wet, zoals de top van ABN Amro beweert. De Tweede Kamer heeft dus zelf ook huiswerk. Want een wet die blijkbaar voor totaal verschillende interpretaties vatbaar is, daar moet nodig eens naar gekeken worden. Bij een beursgang kost de ontstane situatie de belastingbetaler vele miljoenen. En daar is ook de politiek verantwoordelijk voor.

Posted in: Uncategorized