Grenzen dicht? Of politiek spel?

Posted on 22 maart 2015

3


Voor politieke analisten is het smullen deze dagen. De VVD lanceert het plan om de Europese grenzen te sluiten voor asielzoekers. En dat vlak na de voor coalitiepartner PVDA zo desastreus verlopen Provinciale verkiezingen. Ligt de VVD op ramkoers met de PVDA, omdat ze niet langer kunnen zorgen voor een meerderheid in de eerste kamer? Of gunnen ze de PVDA een sociaal gezicht in een discussie over een plan, waarvan van tevoren bekend is dat er geen meerderheid voor te vinden is?

Voor VVD-fractievoorzitter Malik Azmani is het duidelijk. Asielzoekers moeten worden opgevangen in de regio waar ze vandaan komen. Hij zegt niet langer te willen toekijken hoe asielzoekers verdrinken in de Middellandse Zee. Inhoudelijk heeft hij gelijk. Opvang in de regio is het beste voor iedereen. Maar dat staat natuurlijk los van het verdrinken van vluchtelingen op zee. En ook de VVD gaat niet over Europees asielbeleid.

In een reactie zegt de PVDA het plan van Azmani onaanvaardbaar te vinden. “Nederland moet een veilige haven blijven voor vluchtelingen die vanwege oorlog, afkomst, geaardheid of politieke overtuiging hun land uit worden gejaagd.” De VVD geeft desondanks aan door te gaan met het zoeken van een meerderheid in de Tweede Kamer om de Europese grenzen te sluiten. “We willen op zijn minst dat VVD-staatssecretaris in Europa gaat pleiten voor een radicale aanpak.

De PVDA heeft gelijk. Mensen die hun leven niet zeker zijn, moeten geholpen worden. En de VVD heeft gelijk. Opvang in de regio is verreweg het beste. Wil de VVD af van coalitiepartner PVDA, omdat ze hen niet langer kunnen helpen aan een meerderheid in de Eerste Kamer? Het zou best kunnen. Gunt de VVD haar coalitiepartner een sociaal gezicht, in een discussie over een plan dat sowieso geen meerderheid zal halen? Dat is ook best mogelijk. Politiek gezien valt er links en rechts winst te halen door te spreken over asielzoekers. Alleen die schieten er niets mee op. Integendeel.

Posted in: Uncategorized