ING wil salaris topman met 28% verhogen

Posted on 19 maart 2015

6


De ING-bank wil het salaris van haar topman met 28% verhogen. Hij zal voortaan 1,63 miljoen euro per jaar gaan verdienen. De topman van Nationale Nederlanden krijgt zelfs een verhoging van 39%. Eerder al werden de lonen van de topmanagers van ABN AMRO met 20% verhoogd. Schaamteloos.

Dat vakbonden geschokt reageren op dit soort berichten dat ligt voor de hand. En ze hebben gewoon gelijk. Het geeft geen pas dat topmanagers fors meer gaan verdienen in een tijd dat er overal mensen worden ontslagen of loon moeten inleveren. Ik weet wel dat het appels met peren vergelijken is. Maar in deze tijd zulke enorme salarisstijgingen toekennen, dat doe je toch niet?

Banken zijn een beetje wereldvreemd, lijkt het wel. Net van de staatssteun af en direct weer enorm gaan belonen. Wie verzint het. Het meest vreemd vind ik de schijnbaar rationele argumenten waarmee de enorme loonsverhogingen verdedigd worden. “Nu de bank geen staatssteun meer krijgt, hebben bestuurders meer verantwoordelijkheden gekregen.” “De salarissen van de raad van bestuur zijn sinds 2009 niet meer verhoogd.” En, nog mooier: “Het aan banden leggen van beloningen zorgt voor een ongelijk speelveld. Onze beste bestuurders kunnen we dan niet behouden.”

Dat mensen meer willen verdienen, dat snap ik best. Dat dat ook zo is wanneer je al belachelijk veel verdient, dat is al vreemder.  Maar wanneer je die loonsverhoging met droge ogen verdedigt alsof het de normaalste zaak van de wereld is, dat vind ik onbegrijpelijk.

Posted in: Uncategorized