Moslims zamelen geld in voor Joodse synagoge

Posted on 10 maart 2015

1


“Vandaag heeft de Joodse gemeenschap ons nodig.” Dat vond de Associatie van Moslims in het Belgische Aarlen.  De oude synagoge was door achterstallig onderhoud niet langer te gebruiken. En dus organiseerde de moslimgemeenschap, na het vrijdagsgebed, een collecte om de Joodse gemeenschap op weg te helpen. Echt veel geld zal de collecte niet hebben opgeleverd. Maar het symbool is onbetaalbaar.

Ik vind het heel mooi. De kranten staan bol van vijandschap tussen moslims en joden. En ergens in België neemt een gemeenschap van gewone moslims, het op voor een andere geloofsgemeenschap. Zo hoort het. En zo kan het. Ik zou willen dat kleine initiatieven als in Aarlen, meer aandacht zouden krijgen. In de hoop dat goed voorbeeld, ook goed doet volgen.

Goed nieuws krijgt weinig aandacht. Angst verkoopt gewoon veel beter. Vandaag las ik twee nieuwsberichten. “IS toont executie van palestijnse spion door een kind.” En: “Moslims willen bedreigde synagoge van Aarlen redden.”  Het tweede bericht krijgt nauwelijks aandacht. Maar dat kan rabbijn Jacob en Mohamed Bouezmarni, bestuurder van de moslim gemeenschap, niet veel schelen. “We hopen dat er zoveel giften binnenkomen dat niet alleen de synagoge vernieuwd kan worden, maar dat Aarlen ook een volwaardige moskee kan krijgen.”

Posted in: Uncategorized