Werken loont niet?!

Posted on 8 maart 2015

3


Mike zit in de bijstand. Hij doet wat vrijwilligerswerk. En verder zorgt hij voor zijn dochter. Het programma ‘Dit is de Dag’, volgt hem in zijn zoektocht naar werk. Dat valt dus niet zo mee. Mike lijkt soms niet te willen werken. “Moet ik dan enthousiast worden van het poetsen van een plee?”, vraagt Mike. En: “Hoe kunnen ze nu zeggen dat ik laks ben. Zij moeten toch voor mij werk zoeken of niet dan?” Naar aanleiding van de uitzending krijgt Mike op internet nogal wat commentaar

De gemiddelde televisiekijker zal na het zien van het programma waarschijnlijk twee conclusies trekken. Als Mike gaat werken gaat hij er niet voldoende op vooruit, om werken echt lonend te maken. En Mike moet een schop onder zijn hol krijgen. Want werken kan hij best. Hij is gewoon niet vooruit te branden. Ik begrijp beide conclusies. Maar ik deel ze niet. Mike kan inderdaad werken. Hij wil dat ook. Maar een strakke aanpak alleen, helpt hem echt niet.

Voor een alleenstaande ouder is de stap om te gaan werken groot. Want wie zorgt er dan voor de kinderen? Fulltime ouderschap is tenslotte ook een zinvolle dagbesteding. Het zou toeval zijn wanneer de werktijden exact overeenkomen met het schema van de kinderen. Voordat een ouder aan het werk kan, moet er dus heel veel geregeld worden. En daar kun je als een berg tegenop zien. Zoveel, dat je er echt van overtuigd kunt zijn dat je niet kunt werken.

Mike zegt het treffend op televisie. “Ik heb gewoon een hoop zorgen. Ik heb een hoop drempels die overwonnen moeten worden, voor ik weer fatsoenlijk aan het werk kan gaan.” Het valt de presentator ook op. “Je denkt vooral in problemen en niet in mogelijkheden Mike.” Natuurlijk moet Mike eens flink achter zijn vodden worden gezeten. En natuurlijk moet er goed worden nagedacht hoe werk ‘meer lonend’ kan worden gemaakt. Maar om Mike duurzaam aan het werk te helpen, moet er ook gekeken worden naar de drempels die hij ervaart. En hoe die kunnen worden aangepakt.

Posted in: Uncategorized