Internationale vrouwendag

Posted on 8 maart 2015

2


Vandaag is het internationale vrouwendag. Voor de 107e keer staan vrouwen (en mannen) stil bij de positie van de vrouw in politiek en maatschappij. Is dat nog nodig dan? Is onze maatschappij zich niet juist in een razend tempo aan het feminiseren? Deels klopt dat. Sommige sectoren worden (en werden) door vrouwen gedomineerd. Maar vrouwen verdienen nog altijd minder dan mannen. En topfuncties worden meestal door mannen ingevuld. Aandacht voor de positie van de vrouw blijft, ook in ons land, belangrijk.

Op papier hebben mannen en vrouwen gelijke rechten en plichten. Maar de werkelijkheid is toch anders. Het thema van dit jaar is economische zelfstandigheid. Een uiterst actueel thema. Vooral nu, door de bezuinigingen vanuit Den Haag, veel ontslagen vallen in de thuis- en jeugdzorg. Want daar zijn traditioneel veel meer vrouwen dan mannen werkzaam. Lichte zorg zal bovendien minder een overheidstaak worden. Het laat zich raden wie die zorgtaken op zich gaan nemen.

Internationaal ligt dat misschien anders. Maar in Nederland denkt geen mens dat vrouwen minder zijn dan mannen. Binnen het onderwijs presteren ze zelfs veel beter. Toch wijzen alle cijfers uit dat we, ook in Nederland, nog werk te verzetten hebben. En dat een gelijkwaardige positie van vrouwen geen vanzelfsprekendheid is. Internationaal gezien lopen we misschien voorop. Maar we zijn er nog niet. En we mogen ons serieus zorgen maken over de economische zelfstandigheid van een grote groep vrouwen. Het is goed dat daar aandacht aan geschonken wordt.

media_l_2827900

Posted in: Uncategorized