OZB stijgt harder dan afgesproken

Posted on 3 maart 2015

0


De Onroerend Zaak Belasting (OZB) stijgt harder dan afgesproken. Dat meldt RTL-Nieuws. Gemeenten hadden met het ministerie van Binnenlandse Zaken afgesproken dat een stijging van meer dan drie procent niet was toegestaan. Toch doen 161 gemeenten dat. Er zijn gemeenten die hun OZB met 30% of zelfs 40% laten stijgen. Het is wachten op kamervragen.

Het is natuurlijk knap vervelend, wanneer je als huiseigenaar opeens meer moet gaan betalen. Best begrijpelijk dus dat directeur Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis boos is dat de gemeenten hun afspraken niet nakomen: “Huiseigenaren worden op geen enkele wijze beschermd tegen dergelijke lastenverzwaringen.” Maar het is ook begrijpelijk dat gemeenten die, bijvoorbeeld door de decentralisaties, met forse bezuinigingen worden geconfronteerd, de belastingen verhogen. Ze moeten tenslotte iets.

Gemeenten hebben er in 2015 veel verantwoordelijkheden bij gekregen. Maar wel met veel minder geld dan in voorgaande jaren. Sommige mensen waren bang dat gemeenten bijvoorbeeld lantarenpalen zouden kopen met geld dat voor de zorg bestemd was. Inmiddels zijn veel gemeenten bang dat ze, bij wijze van spreken, geen straatverlichting meer kunnen laten branden, omdat al het geld voor de zorg nodig is. Forse kortingen zorgen hier en daar voor forse problemen. Ook voor de gemeentebegroting.

Wanneer er weinig geld is, wordt kiezen lastig. Voor de zogenaamde decentralisaties krijgen veel gemeenten eigenlijk niet genoeg geld. Laat staan dat ze in staat zouden zijn de bezuinigingen vanuit Den Haag met gemeentelijke middelen een beetje te compenseren. Als die gemeenten voorzieningen als buurthuizen, zwembaden of bibliotheken niet willen sluiten, dan ontkomen ze er niet aan de belasting te verhogen. Ik ben benieuwd welke politieke partij de eerste kamervragen stelt.

Posted in: Uncategorized