Adresfraude

Posted on 26 februari 2015

6


Minister Plasterk roept gemeenten op meer huisbezoeken af te leggen om ‘adresfraude’ te bestrijden. Plasterk wil 13 miljoen investeren om die bezoeken mogelijk te maken. Dat meldt de NOS. Volgens Plasterk kunnen die huisbezoeken 42 miljoen euro op leveren. Zo kan hij een bezuiniging van zo’n 30 miljoen inboeken. Dat doet Plasterk handig. Ik verwed er een fles wijn om, dat gemeenten binnen niet al te lange tijd door de minister verplicht worden er voor te zorgen dat die 42 miljoen er komen ook. Briljant.

Maar dat is makkelijk verdiend. Je investeert 13 miljoen en boekt 42 miljoen aan inkomsten in. Het risico leg je vervolgens bij de gemeenten. Want als ze die fraude niet opsporen, dan doen ze hun werk toch niet goed? Met fraude is het net als met veiligheid. Noem het woord ‘fraude’ en wakker Nederland is het eens met iedere maatregel. Hoe dom of onuitvoerbaar zo’n maatregel ook kan zijn. Dat weet natuurlijk ook minister Plasterk. En daarom sorteert hij op deze manier voor, om alweer de volgende bezuiniging via de gemeenten binnen te kunnen halen.

De truc van Plasterk is eerder toegepast. Wie geen Nederlands spreekt en leeft van een bijstandsuitkering, loopt, sinds vorig jaar, het risico zwaar gekort te worden. Tenminste wanneer je verwijtbaar geen taalvorderingen maakt. Er is zelfs nagedacht over de kortingspercentages die gemeenten moeten doorberekenen. Dat vrijwel niet is vast te stellen wat ‘verwijtbaar geen taalvorderingen’ dan zijn, dat maakt niet uit. En dat mensen hoe dat ook niet van gras kunnen leven ook niet. De bezuiniging is in Den Haag ingeboekt. Gemeenten krijgen nu dus minder geld, dat ze bij bijstandsgerechtigden ‘terug moeten verdienen’. Zo wordt een bezuiniging vermomd als handhaving. Briljant!

Let op mijn woorden. Gemeenten krijgen straks minder geld. En moeten maar zien hoe ze dat terugverdienen aan strafkortingen voor mensen die adresfraude plegen. Of ze die nu kunnen vinden of niet. Op die manier heeft de minister ook geen last van gemeenten die ‘hun werk niet goed doen’. Dat zoeken die gemeenten maar mooi zelf uit. Bril-jant! 13 miljoen investeren en 42 miljoen winst inboeken, zonder zelf risico te lopen, dat is mooie handel. En als bonus sta je nog bekend als fraudebestrijder ook! Geen wonder dat wakker Nederland staat te klappen. Een pluim voor Plasterk!

Posted in: Uncategorized