Nederland voor kaffirs

Posted on 23 februari 2015

0


Onlangs kreeg ik dit filmpje toegestuurd. Aan het woord zijn drie pubers, waarschijnlijk van Marokkaanse afkomst. Ze weten haarfijn uit te leggen wat wel en niet mag van hun geloof. En ze hebben begrip en een zekere waardering voor mensen die dat geloof met geweld verdedigen. Vrouwen moeten zich fatsoenlijk kleden. Op spotten met Allah staan zware straffen. En het enige wat ze nodig hebben is, een Islamitische staat. Nederland is voor smerige kaffirs (ongelovigen). Dat was duidelijke taal.  Het filmpje liet me niet los.

Als jonge jongens van een jaar of veertien zulke haatdragende taal uitslaan over Nederland en de Nederlanders, waar stopt dat als ze volwassen zijn? En hoe komen ze aan die gedachtenspinsels? Toch niet van hun ouders, mag ik hopen. Wie het filmpje heeft gezien zal best een beetje ongerust worden, denk ik. Zeker in het licht van de actualiteiten. “Zie je wel, ze hebben een hekel aan ons.” Ik kan me voorstellen dat het filmpje bij velen een dergelijke reactie oproept.

Ik moest terugdenken aan een ander filmpje. Een filmpje dat werd opgenomen in het roomblanke Bunschoten. Een aantal jaren gelden boekte de PVV daar, uit het niets, een enorme verkiezingswinst. Een jongen uit Bunschoten werd gevraagd naar het waarom van die verkiezingswinst. “Ja, omdat die verrekte buitenlanders banen en fietsen stelen. En omdat ze hier de boel komen overnemen. Oprotten, dat moeten ze, allemaal.” Daar kwam zijn antwoord kort en goed op neer. Neen, zijn baan of fiets waren niet gestolen. En moslims kende hij niet. “Mar ze proatun zo roar.”

“Zie je wel, ze hebben een hekel aan ons.” Misschien klopt dat hier en daar wel een beetje. Steeds meer, helaas. En van beide kanten. Ik kan me voorstellen dat normale moslims ongerust worden van een haatprediker als Geert Wilders. Zeker wanneer hij roept om ‘minder, minder, minder’ Marokkanen. Of wanneer hij zich, in zeer felle bewoordingen, uitspreekt tegen de islam. Ik kan me voorstellen dat normale moslims zich geïntimideerd voelen door alle negatieve publiciteit rondom de Islam. En door de reacties van ‘normale’ Nederlanders. En het is even helder dat vele Nederlanders zich bedreigd voelen door Islamisten die de weg kwijt zijn.

Het is te eenvoudig om de tegenstellingen toe te schrijven aan de media. Al helpen filmpjes als hierboven niet. Wie ongenuanceerde pubers aan het woord laat, als representeren zij een bevolkingsgroep, schept op zijn minst een vertekend beeld van de werkelijkheid. Ik las dat burgemeester Aboutaleb van Rotterdam aanwezig was bij een grote conferentie in het Witte Huis. Zijn doel is helder. De moslimgemeenschap aan je binden. Maar ook duidelijke grenzen stellen. Ik ben het helemaal met hem eens. Maar dat vraagt ook iets van de rest van Nederland. Moslims die zich willen binden moeten daar wel de kans toe krijgen. Ook daar valt wat te winnen.

Posted in: Uncategorized