Ambtenaar slaan met een stok

Posted on 20 februari 2015

4


Een Udense ambtenaar die door een boze burger met een stok is geslagen, doet aangifte. Dat meldt het Brabants Dagblad. Dat de mishandelde man aangifte doet, is wat mij betreft geen nieuws. Dat is normaal. De reacties onder het artikel zijn wel het lezen waard. Sommige zijn hilarisch, andere schokkend.

“Ik mis hoor en wederhoor”, aldus ene J. “Maar misschien hebben allebei de partijen schuld of is er een andere verklaring. Zou graag ook de andere kant van het verhaal lezen.” Ja natuurlijk, mijnheer of mevrouw J. Misschien heeft die ambtenaar klappen met een stok stiekem wel verdiend. Of heeft de een of andere onbekende kracht die arme dader tegen zijn wil gedwongen om te slaan. Dat zou inderdaad ook mogelijk zijn.

En wat te denken van ene John, die heeft ook een verklaring. “De afkorting zegt het al, BOA: buitengewoon onaangename ambtenaar.” Dat verklaart inderdaad veel. Volgens John krijgen onaangename mensen nu eenmaal klappen. Dat is logisch. Maar het kan nog altijd gekker. Wat te denken van ene Bart: “Veel ambtenaren zouden een schop onder hun kont moeten krijgen…..” Volgens Bart hoort (verbaal) geweld er gewoon bij, als je ambtenaar bent.

Maar de mooiste van allemaal komt van Aat: “Het zijn autoritaire heerschappen die een uniform dragen, maar eigenlijk verder voor geen andere (Melkert)baan geschikt lijken te zijn dan parkeerwachter/BOA.” Als je de wereld in kijkt door de bril van Aat, dan zie je een boel vervelende mensen, op wie je neer kunt kijken en tegen wie het gebruik van geweld niet op voorhand is uitgesloten.

Iedere vorm van druk of geweld tegen een ambtenaar of hulpverlener is altijd ontoelaatbaar. Daarvoor is geen enkel excuus en geen enkele redelijke verklaring denkbaar, nooit. Uitgezonderd daar waar het ernstig psychiatrisch gestoorde mensen betreft, zijn mensen in staat zichzelf in de hand te houden. En dat hebben ze te doen ook.

Posted in: Uncategorized