Wapens op de universiteit. Een goed idee?!

Posted on 19 februari 2015

1


In Amerika (waar anders) gaan stemmen op die het dragen van vuurwapens voor studenten mogelijk moeten maken. Zo wordt voorkomen dat studentes het slachtoffer worden van seksueel geweld. Dat denken voorstanders van vuurwapens tenminste. “Het seksueel geweld zal afnemen als deze seksuele roofdieren een kogel in hun hoofd krijgen”, aldus politica Michele Fiore uit Nevada.

Wat een briljante redenering. Met een kogel in je hoofd, rand je inderdaad niemand meer aan. Dan doe je überhaupt niets meer. “En dat is maar goed ook. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen.” Dat bange mensen misschien wat al te ‘triggerhappy’ zullen zijn en dat per ongeluk ook de verkeerde geraakt kan worden, dat is een overkomelijk probleem. “Gewoon een kwestie van oefenen.” Misschien is het een idee om schietlessen verplicht in het curriculum op te nemen.

Af en toe hebben ze ook in Amerika negatieve ervaringen met studenten en vuurwapens. Dan richt een doorgedraaide student een bloedbad aan onder scholieren en docenten. Maar zo’n incident pleit natuurlijk niet tegen, maar vóór de legalisering van vuurwapens. “Want hoe ver denk je dat zo’n student zou komen, als er terug geschoten wordt.” Het is een ijzeren logica. “Als ik iedereen om kan leggen die een bedreiging vormt, dan wordt de wereld veiliger.”

Dezelfde logica passen Amerikanen toe op hun buitenlands beleid. “Als we nu zoveel mogelijk wapens leveren aan onze vrienden, dan schieten ze vast iedereen dood die ons kan bedreigen.” Zo werkt dat dus niet. Niet in het groot en niet in het klein. Niet op universiteiten, niet op straat en niet in het Midden-Oosten. Probeer eens iets anders zou ik zeggen. “We moeten meer wapens in de omloop brengen”, zeggen Amerikanen. Zucht.

Posted in: Uncategorized