Comazuipen

Posted on 16 februari 2015

0


Ondanks de strengere wetgeving, hebben vorig jaar voor het eerst weer meer kinderen zich een coma in gezopen. Dus neemt de roep om strengere wetten en (nog) meer handhaving toe. Maar de stijging wordt vooral verklaard door een toename van zeer jonge drinkers van dertien en veertien jaar. En staat dus los van welke wetgeving dan ook.

Er zijn mensen die beweren dat een verbod op alcohol, drinken juist spannender maakt. En dat we gewoon niet zo hysterisch over alcohol moeten doen. Een verbod zou comazuipen juist in de hand werken. Dat is een bijzondere redenering. Zouden mensen echt harder gaan rijden omdat er maximumsnelheden bestaan? En zouden meer mensen hun autogordel of motorhelm niet gebruiken, juist omdat dat wel verplicht is? Comazuipen is niet stoer, maar net zo idioot als brommer rijden zonder helm. 

En misschien zit in die constatering wel de oplossing. Ooit was roken de normaalste zaak van de wereld. En hoorde je er pas echt bij wanneer je rookte als een ketter. Op verjaardagsfeestjes stonden de sigaren en sigaretten, naast de blokjes kaas, gewoon op tafel. Maar roken voor volwassenen is niet langer stoer of normaal. Het is vooral onverstandig. En dus roken kinderen ook veel minder.

Ik geloof niet dat veel kinderen zich bewust, bewusteloos drinken. Het schijnt dat het effect van alcohol bij jonge mensen lange tijd nauwelijks merkbaar is en dan ‘plots’ toeslaat. Een enkeling daargelaten, hebben we volgens mij niet te maken met een generatie domme kinderen die ‘schijt hebben’ aan de regels en hun gezondheid. Wel met kinderen die de ruimte krijgen om te experimenteren met middelen die hun ouders geweldig lekker vinden.

Met wetgeving alleen kom je er niet. En ook niet met allerlei overheidscampagnes. Ook geloof ik niet in rigide handhaving en 100% controles. Ouders die via internet alcoholcontroles kopen en hun kinderen ‘laten blazen’, na een avondje stappen, doen echt meer kwaad dan goed. Ongelukken met alcohol vallen niet helemaal te voorkomen. Kinderen zijn pas minder gaan roken toen hun ouders zelf ook begonnen in te zien dat rokers korter leven. Volgens mij zouden ouders zich nog meer bewust moeten zijn van hun voorbeeldrol. En die rol vervolgens op een rustige manier op moeten pakken. Ik denk dat uiteindelijk alleen dat echt helpt.

Posted in: Uncategorized