Jinek en Van Rijn

Posted on 11 februari 2015

8


“Zullen we het over de zorg hebben? Of over de moeder van de stas?” “Het laatste!” .” Dat twitterde het Instituut voor Publieke Waarden, naar aanleiding van een interview door Jinek met staatssecretaris Van Rijn. En ook: “Met deze interviewstijl gebrek aan respect en menselijkheid in zorg aan willen kaarten…. ” 

Ik ben het vaak oneens met de politiek van Van Rijn. De manier waarop gemeenten opgezadeld worden met taken van de Rijksoverheid, bijvoorbeeld. Dat kan echt niet. Geen duidelijkheid, te weinig tijd, te weinig bewegingsruimte en te weinig geld. Dat vat het wel zo’n beetje samen. Redenen genoeg voor een stevig gesprek zou ik zeggen. Maar wel over de inhoud, en niet over de moeder van de staatssecretaris.

Ik denk serieus dat Jinek van de redactie een opdracht heeft meegekregen. “Drijf Van Rijn in het nauw. En blijf praten over zijn moeder. Dan gaat hij vast huilen. En dat is goed voor de kijkcijfers.” Van Rijn bleef een heer wat mij betreft. Terwijl hij menselijkerwijs alle reden had om uit zijn slof te schieten. Respect daarvoor. Maar vooral een gemiste kans door Jinek, om eens echt over de inhoud te spreken.

Ik zit niet te wachten op bestuurders die in tranen uitbarsten op de nationale televisie. Ik zit te wachten op mensen met een sterk inhoudelijk verhaal. Jinek had een andere opdracht. En die is mislukt. Geen emotie televisie en geen inhoudelijk verhaal. Dat is jammer voor Jinek. En dat is jammer voor de kijker.

Posted in: Uncategorized