Kinderen nemen online risico’s

Posted on 10 februari 2015

0


Veel kinderen nemen online risico’s. Dat schrijft de BBC naar aanleiding van een onderzoek. De Britse socioloog Frank Furedi reageert in klare taal. “Het zijn dus normale kinderen. Get a life!”  Furedi heeft gelijk. Kinderen horen grenzen op te zoeken. Dat is normaal gedrag. En, hoewel kinderen zeker begeleiding nodig hebben, is overreageren onnodig en zelfs schadelijk.

Volgens de BBC vertoont iets meer dan de helft van de Britse kinderen af en toe risicogedrag op internet. Ze delen bijvoorbeeld filmpjes. Of ze gaan wat losjes om met wachtwoorden. Verreweg het grootste deel van dat gedrag is relatief onschuldig. Toch wordt er een mobiele app geïntroduceerd, waarmee ouders alles wat hun kinderen op internet en hun telefoon doen, kunnen controleren. Dat is raar. Want welke ouder leest er dagelijks het dagboek van zijn kind? Ook wordt er een legertje professionals klaargestoomd om kinderen online te begeleiden.

Het is geen goed idee om letterlijk alles te willen weten wat je kind doet. Niet online, en niet in de echte wereld. Een normale opvoeding geeft kinderen ruimte en begeleiding op enige afstand. Grenzen opzoeken hoort bij het proces van volwassen worden. Er is geen enkele reden om dat gedrag te ‘medicaliseren’ of extreem te willen controleren. Sterker nog. Als een kind niet leert om op verantwoorde wijze om te gaan met risico’s (omdat het daar nooit de kans voor heeft gehad), wordt het nooit zelfstandig. En dat was toch wel de bedoeling van opvoeden?

Furedi heeft gelijk. En dat heeft hij vaak. In onze cultuur zijn we normaal gedrag als afwijkend gaan zien. Stoeien, klimmen, rennen en risico’s nemen zijn normaal, ook online. Natuurlijk zal er af en toe iets fout gaan. Opgroeien gaat (ook letterlijk) met vallen en opstaan. “Het zijn dus normale kinderen. Get a life!!”

Posted in: Uncategorized