Werkgevers willen stevig het mes zetten in rechten van medewerkers. Er moet een einde komen aan het twee jaar doorbetalen van ziek personeel, er zijn teveel vrije dagen en het pas ingevoerde recht op flexibele werktijden moet weer verdwijnen. Dat staat in het rapport ‘Kansrijk’, dat MKB Nederland uit heeft gebracht. “Regels, risico’s en lasten drukken zwaar op bedrijven.”
Veel bedrijven hebben het moeilijk. Blokker en V&D bijvoorbeeld. Allebei proberen ze (noodgedwongen) van personeel en arbeidsvoorwaarden af te komen. Anders schijnen ze het niet langer te kunnen bolwerken. De concurrentie is, ook binnen de detailhandel, moordend. Goede arbeidsvoorwaarden kosten geld. En hoe meer risico’s werkgevers moeten dragen, hoe hoger de kosten. Dat hoeft geen probleem te zijn. Maar als de inkomsten tegenvallen, is het dat wel.
Ik ken een varkensboer. Hij is best bereid zijn varkens tot in het extreme in de watten te leggen. “Voor mijn part slapen ze in een bed onder een donzen dekbed. Maar dan moet er wel een andere prijs voor vlees betaald worden.” Het is een eenvoudig maar helder voorbeeld. Alles heeft zijn prijs. Het kan niet tegelijkertijd luxe en tegen een spotprijs. Dat is zo bij varkensboeren. En dat is zo bij ieder ander bedrijf.
Even los van een morele discussie. Werkgevers hebben een punt, wanneer ze zeggen dat meer rechten voor medewerkers gewoon meer geld kosten. Geld dat er nu niet in overvloed is. Werknemers hebben gelijk dat ze opkomen voor fatsoenlijke beloning en zo goed mogelijke secundaire arbeidsvoorwaarden. En consumenten streven vooral naar een zo laag mogelijke prijs. Het kan niet alledrie natuurlijk. We kunnen spreken over rechten en plichten van werknemers en werkgevers. Maar de consument zou zich misschien ook een beetje verantwoordelijk mogen voelen.
Zr. Antoine van Erp
7 februari 2015
dank je wel weer opnieuw! René, bij wie moet ik zijn??? om bij STICHTING OSS VOOROP mezelf af te melden. Zij schrijven zomaar een nieuw jaarab. af, terwijl ik mij de gemeente duidelijk overal heb afgemeld. Heb je daar voor mij een mailadres van voor mij? met veel dank Zr. Antoine.
Jan
7 februari 2015
Het erge van alles is dat straks, als alle winkels zo’n beetje voor de bijl zijn gegaan, het geklaag kan beginnen dat het niet meer leuk is om te winkelen in de stad. Dat red je niet met alleen een restaurantje en terrasjes.Het is een combinatie van shoppend publiek en… Komt toch ook voor een groot deel door het winkelen bij de webshops… De V&D weg in het centrum bijvoorbeeld.. en Blokker, de Hema… dat is hoe dan ook een gemis in een stad.. Zou de C&A het nog volhouden in alle geweld, het is maar de vraag…
Kijk maar eens om je heen wie al weg is, zomaar een voorbeeld: Mexx (315) Polare boeken (21) Oad (150) Siebel (36) Hen van der Doelen(40) Harense Smid (33) Free records (141) Expo (20) Piet Kerkhof (18) Block (20) Halfords ( 130) Schoenenreus(206)…. opgeteld al meer dan 1000, is het gek dat je dan (winkel) leegstand hebt. Triest toch?
Dirk K. (BeterOss)
7 februari 2015
Jan, René…Leuk stuk, jullie beschrijven hier mooi de gevolgen van ons financieel stelsel. Dat het zo niet meer door kan gaan en dat het anders moet, wordt iedereen steeds meer duidelijk. Vroege kwamen oorlogen en dan kon alles weer op nieuw beginnen. Dat blijft gelukkig nu uit. Ook proberen groeperingen toch constant om meer tweedracht te zaaien. Nee, het grondprobleem is en blijft “het geld” en vooral de creatie ervan, door al de privé banken. Gecreëerde SCHULD, de door de reële economie NIET MEER kan worden OPGEBRACHT. (of ze moeten weer nieuwe schulden creëren) Vandaar dat alles ineenstort op dit moment. Bekijk deze 2 uitzendingen… http://bit.ly/1Buc7cP (eerst hier onder op link voor deel 1 klikken en deel 1 oproepen, en kijken) Dit kapitalistische model is NU aan een punt beland, dat het MOET gaan omvallen met alle ellende van dien.
hermine schaap
7 februari 2015
het hele land is failliet.
niemand heeft nog geld.
we betalen allen het gelag.
je verantwoordelijk voelen is wat moeilijk met een lege maag.
vaste banen zijn er niet meer,zelfs vrijwilligerswerk stagneert,omdat er teveel vrijwilligers zijn zonder baan.
die oorlog,dirk,daar zitten we middenin,alleen wordt het nu op financieel vlak uitgevochten.
Dirk K. (BeterOss)
7 februari 2015
Banken hebben vrij spel om hun marges op leningen te verbeteren ten koste van het mkb. Daar wil minister Dijsselbloem niets aan veranderen. En de AFM kan geen toezicht houden. http://bit.ly/1zZlUrW Het probleem zijn weer de banken, gelukkig is alvast de wet tegen al de bonussen (in het bankwezen) gisteren door de 1de kamer gegaan. Het is tijd om in actie te komen. In een wereld waar alles om geld draait, kunnen we alleen samen het verschil maken…
Irma Roolvink
7 februari 2015
Deze dure Nederlandse maatschappij geeft mij niet de luxe om zelfs maar te kunnen kiezen of ik hierin verantwoordelijkheid kan nemen. Zeker niet als je weet dat die zgn flexbanen er alleen maar voor gezorgd hebben dat ik, voor de 3e keer in 10 jaar, weer werkeloos thuis zit. Ligt niet aan mijn wil, mijn inzet of mijn investering om te werken. Wordt hier ZOOOO moe van!! Dirk en Hermine, ik ben het helemaal met jullie eens!!
Dirk K. (BeterOss)
7 februari 2015
(Denk, dat Bram dit niet voor elkaar gaat krijgen. De “geldlobby” heeft gewoon veel te veel macht in het gehele systeem…gr.Dirk)
Het kabinetsbeleid vergroot de ongelijkheid….Van een eerlijke verdeling van de welvaart profiteert iedereen, arm én rijk, laag opgeleiden én hoogopgeleiden, werknemers én ondernemers. In egalitaire samenlevingen is de gezondheid beter, de criminaliteit laag en zijn de mensen gelukkiger. Helaas neemt de ongelijkheid in Nederland toe. In de afgelopen decennia is de armste 10% er 4% op achteruit gegaan, terwijl het inkomen van de rijkste 10% met 28% is gestegen. Huishoudens die het minste te besteden hebben gaan er dit jaar het meest op achteruit. Voor huishoudens met een bijstandsuitkering kan dat oplopen tot enkele tientjes per maand. En neem de forse huurverhogingen, de zorgpolitiek en het feit dat hyperrijken en grote bedrijven nauwelijks belasting hoeven te betalen. Want terwijl inkomen wel progressief wordt belast, geldt dat niet voor vermogen. Dat is gek want vermogen rendeert meer dan werken. Daar moet verandering in komen. We gaan de welvaart eerlijk verdelen. De aanstaande herziening van het belastingstelsel biedt hiervoor een unieke kans. Grote bedrijven en de hyperrijken gaan gewoon belasting betalen en ontspringen niet langer de dans. Er komt een progressieve vermogensbelasting. Ook grote vervuilers betalen meer belasting. Met de opbrengst maken we de lasten op werken lager. Dat geeft meer mensen kans op werk en verkleint de verschillen tussen arm en rijk.
(Bron: Bram van Ojik Den Haag, 7 februari 2015)
Jan
7 februari 2015
V&D en bv Blokker zitten in zwaar weer, (jammer voor t bedrijf en hun medewerkers) de vraag waardoor het uiteindelijk komt is natuurlijk het onderzoeken waard. Komt het door de lastige tijd, zijn ze al jaren niet meegegaan, ligt t misschien aan de banken. de euro? Persoonlijk vind ik zo’n V&D al jaren oud bollig en weinig vernieuwend. Maar zou t daar aan liggen. Moeilijke vragen. Leegstand is er, maar is dit veel meer dan 10 jaar geleden, ik denk van niet. Vindt overigens dat er ook veel nieuwe bedrijven naar Oss zijn gekomen, die toch kansen zien in de roerige tijd. Dan gaat het artikel nog in op dat er een einde moet komen aan twee jaar doorbetalen van zieke medewerkers, minder vakantie dagen. Dat kan allemaal maar dan ook voor iedereen en geen kamer of ministers die meer dan twee maanden reces hebben, 6 jaar wachtgeld etc.. Eerlijke rechten maar dan voor iedereen! en dat verwacht je zeker van hen die een voorbeeld functie uitoefenen!
Dirk K. (BeterOss)
7 februari 2015
Het voorstel zou op tafel liggen bij lopende besprekingen die vandaag worden gevoerd tussen V&D-eigenaar Sun Capital, banken en verhuurders van winkelpanden. Kortingen op de huur en een loonoffer van het personeel maken onderdeel uit van het reddingsplan.
http://www.volkskrant.nl/economie/sun-capital-steekt-60-miljoen-euro-in-vd~a3846938/
Dirk K. (BeterOss)
7 februari 2015
“Glorietijd van grote warenhuizen voorbij” De een na de ander valt om; De Bonnetrie, Metz&Co etc. En met V&D gaat het ook niet al te best. (TV uitzending van vanavond) http://bit.ly/1DNTdLL
Juul van de Kolk
7 februari 2015
Allemaal goed en mooi! Maar alles heeft zijn geschiedenis en context. Als V&D zijn eigendoom verkoopt om beter te kunnen concurreren en te kunnen voorbestaan, dan bepaalt de nieuwe eigenaar onder welke voorwaarden dat gebeurt. De eigenaar van V&D is een soort durfkapitaal of vluchtkapitaal, die zo weinig mogelijke belasting wil betalen en in korte tijd zoveel mogelijk winst maken. Sociale omstandigheden interesseren hen niet. Daarvoor zijn ze immers gevlucht. Dat is niet alleen bij V&D zo, maar de meeste winkelketens danken hun voortbestaan (zolang als het duurt) aan vreemd kapitaal en vaak zijn ze ook al eerder failliet gegaan. Dat geldt niet alleen voor winkels maar voor veel andere ondernemingen. En straks, zo vrees ik, ook voor zorg en welzijn.
Als een gemeente een aanbesteding uitschrijft voor huishoudelijk zorg, o.i.d. zullen steeds meer instellingen wel inschrijven, want ze moeten werk hebben, maar zij zullen wel eerst zorgen dat ze er zich geen buil aan vallen. Ik kan me voorstellen dat ze daar een constructie voor maken. Bv. door een nieuwe instelling te scheppen met een beperkt kapitaal, zodat de moederinstellingen gevrijwaard zijn van onoverbrugbare risico’s. Als zo’n constructie dan toch
failliet gaat is het onjuist dat het ontslagen personeel voor een lager loon moet werken om hun werk te behouden.
.
Jan
9 februari 2015
Prachtig verwoord Juul 🙂
De Noodkreet (@denoodkreet)
9 februari 2015
zoals gewoonlijk maak je weer wat los. De documentairemaker Adam Curtis van de BBC heeft in 2002 over de rol van de politiek op de verhouding werkgever, werknemer en consument een indrukwekkende serie documentaires gemaakt.
Dus René als je een keer wat minder stukken te lezen hebt en een leerzame docu wilt zien:
http://topdocumentaryfilms.com/the-century-of-the-self/