Gaskraan Groningen dicht?

Posted on 18 januari 2015

3


Door de gaswinning hebben inwoners van de provincie Groningen steeds meer last van aardbevingen. Dat bracht PVDA- kamerlid Vos op het idee om, in verkiezingstijd, op te roepen de gaskraan (nog) verder dicht te draaien. Uiteraard wilde hij niet toezeggen wanneer of hoeveel dan. “Ik wil daar op dit moment niet op vooruit lopen.” Ik begrijp dat. Die gaskraan kàn helemaal niet dicht.

In hetzelfde dossier maakte VVD- kamerlid Leegte het nog bonter. Op de terugweg van een werkbezoek aan Groningen belde hij vanuit de trein wat al te luidruchtig met een collega. Hij liet zich ontvallen dat de zogenaamde vermindering waarover gesproken wordt in de media, een rekentrucje is. En hij sprak over de VVD-tactiek om Groningers tevreden te houden en de PVDA een beetje onder druk te zetten. Mooi is dat!

De echte waarheid is dat onze economie nog steeds voor een groot deel op aardgas draait. En dat in 2013 voor 15 miljard euro aan aardgasbaten de schatkist in vloeide. In 2015 wil het rijk 7,4 miljard euro bezuinigen. En over die bezuinigingen is veel meer onrust dan over de aardbevingen in Groningen. Volgens mij is de som vanuit Den Haag snel gemaakt. Zolang de aardgasbaten hoger zijn dan eventuele herstelbetalingen en de maatschappelijke onrust over bezuinigingen groter is dan over aardbevingen, gaat die kraan niet dicht. Wat de politiek ook in het openbaar beweert.

Posted in: Uncategorized