Brood, bed, bad

Posted on 15 januari 2015

6


Uitgeprocedeerde asielzoekers hebben geen recht op een inkomen of huisvesting vanuit de overheid. Technisch gezien mogen ze ook niet in ons land verblijven. Gemeenten mogen bijvoorbeeld geen uitkering verstrekken. En mogen uitgeprocedeerde asielzoekers eigenlijk ook niet op een andere manier financieel tegemoet komen. Dat is helder en duidelijk. En toen kwam er een uitspraak van de voorzieningenrechter…

Amsterdam moet met onmiddellijke ingang nachtopvang, een douche, ontbijt en een avondmaaltijd bieden aan asielzoekers. Die uitspraak heeft ook gevolgen voor andere gemeenten. Ook zij moeten per direct noodopvang gaan bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers. Daarvoor komen (uiteraard) geen extra middelen beschikbaar. Den Haag kijkt wel uit.

Het is ook mensonterend om op straat te moeten leven. Of je nu in Nederland mag verblijven of niet. Nederland is nog steeds een rijk land. En ik kan me de afwegingen van de voorzieningenrechter goed voorstellen. Toch zitten er, naast het feit dat gemeenten er weer een extra taak zonder de noodzakelijke middelen bij krijgen, wel een paar haken en ogen aan de uitspraak van de rechter.

We hebben in Nederland afspraken gemaakt over wie hier mag blijven en wie niet. Afhankelijk van je politieke voorkeur zijn die afspraken te streng, te ruim, te onduidelijk enzovoort. Maar ze zijn er wel. Als na grondig onderzoek vast is komen te staan dat je niet in Nederland mag blijven, waarom ben je er dan nog? Natuurlijk weet ik dat uitzetten niet gemakkelijk is. Daarvoor kunnen tal van echte en verzonnen redenen zijn. Maar wie kent een mens die ongewenste gasten gratis kost en inwoning geeft? Waarom zouden we dat als land dan wel doen? En wat voor signaal geven we dan af?

Teeven wil de vergadering van het Comité van Ministers in februari afwachten voordat hij verdere maatregelen neemt. En dat lijkt me verstandig. Tot die tijd is het ook voor gemeenten even afwachten. Ik vind het een behoorlijk dilemma. Aan de ene kant wil je niemand letterlijk in de kou laten staan. Aan de andere kant ben je niet voor niets uitgeprocedeerd. Maar wat ik zeker niet wil is dat een rechterlijke uitspraak gemeenten dwingt mensen op te vangen zonder dat daar geld voor beschikbaar komt.

Posted in: Uncategorized